Ugrás a tartalomra
Tanjug

Köd és jégtakaró nehezíti a közlekedést

2020-01-14
10:01
2020-01-14
19:15
Forrás
Pannon RTV
Országszerte sárga riasztás van érvényben.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet fokozott balesetveszélyre hívja fel a figyelmet, a köd és a szitálás miatt az utakon keletkezett jég miatt. Szabadkán és környékén az elmúlt éjszaka sózták a főbb útvonalakat és az autópályát, a Vojput téli szakszolgálata pedig 24 órás ügyeletet tart.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet munkatársai szerint az elkövetkező két napban még biztosan érvényben marad a sárga riasztás, szinte Szerbia egész területén. Ez potenciális veszélyt jelent a közlekedésben résztvevők számára is, hiszen a köd miatt 200 méter alá csökkenhet a horizontális látótávolság. Ennek következtében Szabadkán és környékén is az elmúlt napokban több kisebb-nagyobb baleset történt. Szerencsére a szabadkai mentőállomás munkatársai megerősítették, hogy a balesetek miatt nem nőtt a riasztások száma, azaz a balesetek többsége csak anyagi kárral járt.

Szabadkán hétfőn három baleset is történt. Sándorban autóval ütöttek el egy 15 éves fiút, a városközpontban a Vasa Stajić és a Đuro Đaković utca kereszteződésében két autó koccant, a palicsi és radanováci bekötőutak között pedig Szabadka irányában történt baleset. A rendőrség szerint a baleseteket a köd miatti csökkent látótávolság okozta, valamint a nedves és csúszós út. Éppen ezért a gépjárművezetők többsége óvatosan hajt.

Bajtai Andrea: „A napokban óvatosan, nagyon. Például hát katasztrófa, nagyon csúszik, csúszósak az utak. Ködös, ennyit tudok mondani, figyelni kell.”
Holló Antal: „Ilyenkor nagyon vigyázni kell, elsősorban a gyorsaságot természetesen az útviszonyokhoz kell igazítani, és vigyázni kell, nem szabad kapkodni, nem szabad gyorsan hajtani, hanem be kell tartani a szabályokat, tehát a téli guminak meg kell, hogy legyen, a lánc ott legyen a kocsiban, habár azt még nem kell használni.”

A szakemberek szerint a figyelmetlenség okozza a legtöbb téli balesetet. Amennyiben megcsúszik az autó, nem szabad fékezni és hirtelen műveleteket végezni. A téli gumi rendkívül fontos, de a jégen az is könnyen megcsúszhat, ezért az útviszonyok ilyenkor a legrosszabbak. Márton Róbert, gépjárművezető-oktató: „Ott ahol kevésbé van forgalom, ott tovább megmarad a lefagyott rész, ott ahol sűrűbb a forgalom, ott már nedvesebb, de azért veszélyesek az utak, óvatosan kell közlekedni, nagyobb követési távolság és nem hirtelen műveleteket, szóval fékezést azt nem az utolsó egy méterre hagyni. ”

Az autópályán a köd sűrűségétől függ az ajánlott haladási sebesség. Az útra lefestett pontokat kell követni, és minél kevesebb pontot látunk a ködben, annál lassabban kell vezeti. Ha csak egy pont látszik, akkor legfeljebb 40 kilométer per óra sebességgel vezessünk. Vukoslav Vukoslavović, a szabadkai Vojput Kft. műszaki igazgatója szerint a téli szakszolgálat 24 órás ügyeletben van. „Ebben az esetben nagyon kellemetlen ez a ködszitálás, amely az alacsony hőmérsékleten, a hideg úttestre ráfagy, jégpáncél képződik. Embereink készenlétben vannak és ellenőrzik az utakat. Van erre egy külön járművünk, folyamatosan küldik a jelentést. Ők rendelik el az indulást és a só előkészítését, hogy megkezdődjön az utak sózása, úgy az E-75-ös autópályán, mint a főutakon és a regionális utakon is. ”
A Vojput téli szolgálata száz kilométernyi autópályát és Vajdaság-szerte 1200 kilométernyi regionális utat tart karban, a balesetek elkerülése érdekében.

köd
fagy
csúszós út
Szerbia

Most

21:24, Frissítve: 21:59

Harry és Meghan lemondott királyi titulusáról

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban - közölte szombat este a Buckingham-palota.
18:51, Frissítve: 18:56

Felkészülési mérkőzést játszott a TSC

Lejátszotta első felkészülési mérkőzését a tavaszi folytatásra a topolyai TSC labdarúgó csapata. Szabó Zoltán együttese a szomszédos, szabadkai Spartacus együttesével 1:1-es döntetlent játszott.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.