Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A kollégiumok várják a Nagybecsereken tanuló diákokat

2021.07.20
11:16
2021.07.20
16:45
Forrás
Pannon RTV
A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégium 64, a muzslyai Emmausz fiúkollégium pedig 50 kollégistával kezdheti az idei tanévet. A leánykollégiumba 15, a fiúkollégiumba pedig 19 új kollégistát várnak.

Folyamatban van az iratkozás a nyolc nagybecskereki középiskolában, melyek közül őszre négyben nyílik magyar osztály. Mindenhol van még szabad hely. Legtöbb a gimnáziumban – mondta el stábunknak Gabona Ferenc, a muzslyai Emmausz fiúkollégium nevelőtanára. Hozzátette: „A becskereki középiskolákban négy szakon lehet magyar nyelven tanulni, és bőven van még hely. Két szakon különösen, a szakács szakon és a gimnáziumban. Az elektrotechnikai és az egészségügyi szakon is van még hely. A kollégiumban is még van hely. Tehát bárki jelentkezik, azt tudom mondani, hogy föl lesz véve, hogyha a megfelelő dokumentációt benyújtja.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A muzslyai Emmausz fiúkollégium 2002-ben nyílt meg és a kollégistáik valamelyik nagybecskereki középiskolába vagy főiskolára járnak.

Gabona Ferenc kiemelte: „Az elmúlt iskolaévben 14 végzős diákunk volt. Tehát ők ballagtak. Most örömünkre azt tudom mondani, hogy 19-en iratkoztak be. Tehát javulás tapasztalható az Emmausz kollégiumban.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett Szathmáry Karolina leánykollégium 1995-től fogadja a továbbtanuló leányokat. Tavaly óta az egykori Leánynevelő Intézet felújított épületében tanulhatnak. Az idén is teljes létszámban várják a tanévkezdést – hangsúlyozta Koncz M. Julianna, a Szathmáry Karolina leánykollégium vezetője.

„Nekünk csak 12-en mentek ki most az idén és 15-en jelentkeztek. Úgyhogy volt egy-két üres helyünk is, akik korábban év közben esetleg kimaradtak, vagy külföldre mentek. Tehát mi szépen tudunk indulni. Tehát 49 másod, harmad és negyedik évfolyamos diékunk van, s hhez most még hozzájönnek 15-en - biztosan.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A leánykollégiumban is minden készen áll a tanévkezdésre, de sok minden a járványhelyzet alakulásától függ majd.

Koncz M. Julianna: „Azt várjuk, hogy mennyire tudunk indulni. Hogy ténylegesen mennyire indul be az oktatás ősszel és akkor a kollégiumok ehhez hogyan tudnak alkalmazkodni majd. Meglátjuk, hogy rendes oktatás lesz vagy valami másfajta módszerekkel próbálják ezt az évet végigcsinálni.”

A bánáti szórványkollégiumok nélkül sok bánáti fiatal nem tanulhatna tovább. A gyerekek minimális fizetség ellenében, kiváló körülmények között, anyanyelvükön tanulhatnak és megfelelő nevelésben is részesülnek.

Nagybecskerek
Emmausz Fiúkollégium
Szathmári Karolina Kollégium
Koncz M. Julianna
Gabona Ferenc

Most

16:09, Frissítve: 16:14

Szerb-török együttműködés

Egynapos törökországi látogatáson tartózkodik Aleksandar Vučić. A szerb elnök Recep Tayyip Erdoğan török ​​elnökkel is tárgyal, emellett pedig a Mustafa Kemal Atatürk mauzóleumába is ellátogatott, ahol koszorút helyezett el.
15:53

Újabb negatív rekord

Egyre gyorsabban terjed a koronavírus Szerbiában. Több mint tizennyolcezer új fertőzöttet regisztráltak az országban az elmúlt 24 órában. Ez új negatív rekord a vírus megjelenése óta Szerbiában.
15:51, Frissítve: 17:01

Palics nem csak a helyiek szerint szép

Palics nyerte a legvirágosabb határon túli település díját - amit ma hivatalosan is átadtak az önkormányzat képviselőjének. A Magyar Turisztikai Ügynökség 28. alkalommal hirdette meg a Virágos Magyarország nevet viselő versenyt.
14:42, Frissítve: 16:32

Hazatért a Dakar-raliról Saghmeister Gábor

A szabadkai motoros 11. alkalommal teljesítette a világ legnehezebb raliversenyét. Összetettben a 106. helyen végzett, míg a szerelő nélküli versenyzők mezőnyében a 27. helyen zárt.

Népszerű

Egész pontosan kik igényelhetik a 100 eurót?

A 100 eurós támogatásra jogosult legfiatalabb polgárok azok, akik 2022. január 13-án, vagyis ma töltik be a 16. életévüket, a legidősebbek pedig azok, akik január 14-én töltik be a 30. életévüket.

Kombinált oktatás hétfőtől?

Hétfőn visszatérnek az iskolapadba a vajdasági általános iskolások – így határozott a járványhelyzetet követő tanügyi csapat.