Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

A kollégiumok várják a Nagybecsereken tanuló diákokat

2021.07.20
11:16
2021.07.20
16:45
Forrás
Pannon RTV
A nagybecskereki Szathmáry Karolina leánykollégium 64, a muzslyai Emmausz fiúkollégium pedig 50 kollégistával kezdheti az idei tanévet. A leánykollégiumba 15, a fiúkollégiumba pedig 19 új kollégistát várnak.

Folyamatban van az iratkozás a nyolc nagybecskereki középiskolában, melyek közül őszre négyben nyílik magyar osztály. Mindenhol van még szabad hely. Legtöbb a gimnáziumban – mondta el stábunknak Gabona Ferenc, a muzslyai Emmausz fiúkollégium nevelőtanára. Hozzátette: „A becskereki középiskolákban négy szakon lehet magyar nyelven tanulni, és bőven van még hely. Két szakon különösen, a szakács szakon és a gimnáziumban. Az elektrotechnikai és az egészségügyi szakon is van még hely. A kollégiumban is még van hely. Tehát bárki jelentkezik, azt tudom mondani, hogy föl lesz véve, hogyha a megfelelő dokumentációt benyújtja.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A muzslyai Emmausz fiúkollégium 2002-ben nyílt meg és a kollégistáik valamelyik nagybecskereki középiskolába vagy főiskolára járnak.

Gabona Ferenc kiemelte: „Az elmúlt iskolaévben 14 végzős diákunk volt. Tehát ők ballagtak. Most örömünkre azt tudom mondani, hogy 19-en iratkoztak be. Tehát javulás tapasztalható az Emmausz kollégiumban.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A nagybecskereki Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett Szathmáry Karolina leánykollégium 1995-től fogadja a továbbtanuló leányokat. Tavaly óta az egykori Leánynevelő Intézet felújított épületében tanulhatnak. Az idén is teljes létszámban várják a tanévkezdést – hangsúlyozta Koncz M. Julianna, a Szathmáry Karolina leánykollégium vezetője.

„Nekünk csak 12-en mentek ki most az idén és 15-en jelentkeztek. Úgyhogy volt egy-két üres helyünk is, akik korábban év közben esetleg kimaradtak, vagy külföldre mentek. Tehát mi szépen tudunk indulni. Tehát 49 másod, harmad és negyedik évfolyamos diékunk van, s hhez most még hozzájönnek 15-en - biztosan.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A leánykollégiumban is minden készen áll a tanévkezdésre, de sok minden a járványhelyzet alakulásától függ majd.

Koncz M. Julianna: „Azt várjuk, hogy mennyire tudunk indulni. Hogy ténylegesen mennyire indul be az oktatás ősszel és akkor a kollégiumok ehhez hogyan tudnak alkalmazkodni majd. Meglátjuk, hogy rendes oktatás lesz vagy valami másfajta módszerekkel próbálják ezt az évet végigcsinálni.”

A bánáti szórványkollégiumok nélkül sok bánáti fiatal nem tanulhatna tovább. A gyerekek minimális fizetség ellenében, kiváló körülmények között, anyanyelvükön tanulhatnak és megfelelő nevelésben is részesülnek.

Nagybecskerek
Emmausz Fiúkollégium
Szathmári Karolina Kollégium
Koncz M. Julianna
Gabona Ferenc

Most

10:40, Frissítve: 10:45

Már Angliában is védettek a hódok

Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.
10:31

Továbbra sincs pellet a szerbiai lerakatokban

Az áruhiány még júniusban jelentkezett, akkor az állam megpróbálta oly módon rendezni a piacot, hogy a pellet tonnánkénti árát 38 ezer dinárra korlátozta, és betiltotta a kivitelét. Ezek az intézkedések azonban nem stabilizálták a piacot.
08:55

Folytatódnak a Bajnokok Ligája küzdelmei

A BL keddi játéknapján 8 mérkőzést játszanak. Az est két igazi rangadót tartogat a fociszurkolók számára: az Inter Milan a Barcelona csapatát látja vendégül, míg a csoportjában eddig hibátlanul teljesítő Napoli az Ajax otthonába látogat.
07:11

Milyen vizet iszunk?

Évente átlagosan 70 liter palackozott vizet fogyaszt egy szerbiai polgár. Ez a szám minden évben 10 és 20 százalék közötti növekedést mutat - mondják a belgrádi Városi Közegészségügyi Intézet szakemberei.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.