Ugrás a tartalomra

Kombifuvarozók demonstrációja Belgrádban (videó)

2017.02.07
12:37
A kombifuvarosok szerbiai egyesülete tiltakozó felvonulást szervezett Belgrádban, amelyhez mások mellett a szabadkai, személyszállítást végző kombi-tulajdonosok is csatlakoztak
A kombifuvarosok szerbiai egyesülete tiltakozó felvonulást szervezett Belgrádban, amelyhez mások mellett a szabadkai, személyszállítást végző kombi-tulajdonosok is csatlakoztak. Mint ismeretes, vasárnaptól a kombik, mini- és mikrobuszok nem végezhetnek utasszállítást Szerbiában, az új törvényben nem szerepel az utasszállításnak ez a módja. A kombis utasszállítók elkeseredettek. Attól tartanak, hogy február 12-e után megélhetés nélkül maradnak, azt sem tudják, mihez kezdenek majd járműveikkel. Polacsek Szanel: „Én szeretném, ha megengednék, hogy lehessen céget nyitni erre az egészre és, hogy tudjam folytatni ezt a munkát, amit az utóbbi időben sikerült bejáratnom, beindítanom.”Radovan Krnajski: „Mi lesz az én cégemmel, amire két évig fizettem az adót, rendesen legálisan fizettem az adót, a járulékokat, mindent fizettem és egyszerűen most megáll az életem? Nem birok többet keresni a családomra pénzt? Vagy? Nem értem ezt az egészet.” 12 szabadkai mikrobusz csatlakozott az országos megmozduláshoz. A tüntetés Belgrádban 10 órakor kezdődött. A felvonuló, valamivel több mint 100 kombis a kormány épülete elé hajtott, ahol kérvényt adtak át. A többi között a törvény hatályba lépésének elhalasztását kérték. Mint mondják, a jogszabály megfosztja őket a munkára való alkotmányos joguktól.Beograd, 7. februara 2017 - Udruzenje kombi prevoz punika odrzali su protestnu voznju ulicama Beograda i zatraziti odlaganje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobracaju. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ dr Szerbiában hivatalos adatok szerint 40 ezer hat vagy nyolc személy szállítására alkalmas jármű van bejegyezve. A törvény hatályba lépése közvetlenül vagy közvetve akár 80-100 ezer polgár megélhetését is veszélyezteti - mondták az egyesületnél. A kombisok kitartanak követeléseik mellett - jelentette a Pannon RTV-nek Klinovszky Aranka fuvarozó Belgrádból. Klinovszky Aranka: „Olyan 120-130 kombi megindult a kormány épülete felé. Lassan haladunk, kürtöket lehet hallani, nem tudom mennyire hallatszik most. Rendőrök kísérnek bennünket végig, tehát az út le van zárva. A kollégák, a kombisok egyesületének elnöke átadta már a kérvényt, amelyben kérjük, hogy legálisan tudjunk dolgozni. Azonban nem számítunk kecsegtető válaszra, így mondták. A lényeg, hogy amennyiben nem kapjuk meg azt, amit szeretnénk, hogy legalizálják a kombik működését, akkor úgy beszéltük meg a kollégákkal, hogy megyünk tovább.” A szabadkaiak délután visszatértek Belgrádból. A kombi fuvarosok szerbiai egyesületétől nem hivatalosan megtudtuk, hogy ha kell, a végsőkig elmennék és akár a határátkelőhelyeket is zárlat alá veszik. 2015-ben új, közúti utasszállításról szóló törvényt hoztak, 18 hónapos életbelépési határidővel, ez kerül most február 12-től alkalmazásba. Ebben a törvényben a kombis utasszállítás fogalma nem szerepel.
Belgrád
tiltakozás
demonstráció
kombi

Most

08:21, Frissítve: 08:33

Az eső vízesésként zúdult Dél-Koreára

Legalább heten meghaltak, hatan eltűntek az özönvízszerű eső okozta áradásban a dél-koreai főváros régiójában hétfőn. Szöul jómódú Gangnam negyedének utcái folyókká változtak, a járművek elmerültek, a víz elárasztotta a tömegközlekedési eszközöket.
17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Népszerű