Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

A kombinált teszttel zárult a kisérettségi Szerbiában

2022.06.29
11:51
2022.06.29
16:36
Forrás
Pannon RTV
A kombinált kisérettségi a történelem, a földrajz, a fizika, a kémia és a biológia tantárgyak kérdéseit foglalta össze. A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában 60 végzős diák írta a felmérőt.

A szerbiai nyolcadikosok hétfőn anyanyelvből, kedden matematikából írták a kisérettségi vizsgákat. Szerdán került sor a kombinált tesztre. A diákok izgatottan várták, hogy túl legyenek ezen a feladatsoron is.

Luka Pragai: ”Minden nap két-három órát tanultam. Jártam a felkészítő órákra. Sokat segítettek. A kémia meg a biológia kicsit nehéz, úgyhogy azokra főleg készültem. Azt hiszem könnyű lesz, mert a próbán nem volt annyira nehéz, de lesz, ami lesz. Meglátjuk.”

Történelem, földrajz, fizika, kémia és biológia - ezekből írták a diákok a vegyes összetételű tesztet. Mindenkinek más tantárgy volt a mumusa.

Bogosavljev Anna: ”Úgy érzem, hogy jól felkészültem. Remélem, hogy jól fog sikerülni, mert sokat tanultam. A legjobban a kémiától tartok, mert a tanárnő is sokat hiányzott és kicsit az nehezebben megy szerintem a legtöbbünknek. A legjobban szerintem a biológia, fizika, földrajz.”

B. Varga Ádám: „A kombinált teszt kapcsán a történelemtől tartok kicsit, mert nem lehet annyira kilogikázni a feladatokat, mint fizikán például.”

A vizsga kilenc órakor kezdődött, és két órán át tartott, a diákoknak pedig egy órával korábban kellett megérkezniük – mondta Sörös Márta, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola igazgatója. Hozzátette: „Csak a saját diákjaink vannak. 60 végzősünk van, abból 32-en szerb nyelven és 28-an magyarul írják. Ez négy tagozat volt. Zökkenőmentesen múltak ezek a napok, sok-sok előkészülettel. Már vasárnap átnéztük az iskolát esetleges fenyegetőlevelek miatt, hogy nehogy ismét bombariadóba fulladjon a történet. Azóta is a rendőrök jelen vannak. Kísérik, tehát amikor hozzuk Szabadkáról a gimnáziumból a tudásfelmérőt jönnek velünk és, amikor visszük, akkor is követnek bennünket.”

A kisérettségiket Szerbia-szerte több mint 65 000 nyolcadikos diák írta meg. Az előzetes eredményeket július elsején, pénteken közlik, a végső eredményeket pedig július 5-én teszik közzé.

kisérettségi
Szabadka
Palics
Sörös Márta

Most

19:25, Frissítve: 19:46

Farsangi táncház a VM4K-ban

Farsangi táncházat tartottak a szabadkai VM4K-ban. A mulatság jelmez bemutatóval kezdődött. A gyerekek a legkreatívabb jelmezeket öltötték magukra.
15:34, Frissítve: 15:41

LeBron került az élre

LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja megdöntötte Kareem Abdul-Jabbar rekordját, ezzel ő lett az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság történetének legeredményesebb játékosa.

Népszerű