Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Komoly károk Majdányon és Rábén a migránsok miatt

2021.12.08
13:36
2021.12.09
09:46
Forrás
Pannon RTV
A házak megrongálása mellett komoly adósságot is felhalmoznak a tulajdonosoknak a migránsok Majdányon és Rábén. Az illegális bevándorlók betörnek a lakatlan épületekbe, ahol a villanyáramot és a vizet is kedvük szerint használják.
Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A megoldás az lehet, ha a szolgáltatásokat ideiglenesen kikapcsolják, az adósságot azonban ennek ellenére még ki kell fizetniük a pórul járt tulajdonosoknak.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Majdányon és Rábén a legtöbb lakatlan házat már teljesen tönkretették a migránsok, így ezekbe az épületekbe már nem tudnak behúzódni a hideg elől. Most a két település közötti raktárépületben találnak menedéket, itt egy egész sátortábor alakult ki.

„Első napja vagyok itt, de Szerbiában már egy hónapja. Magyarország felé tartok, a végállomás pedig Németország, vagy Belgium lenne.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A hideg beköszöntével a migránsoknak fűteniük is kell, ezt lopott fával szokták megoldani - mesélik a helyiek. Molnár Imre, Rábé: „A legnagyobb gond, hogy lopnak. Bemennek a házakba, és mindent leszaggatnak, ami tűzrevaló, főleg a léceket. Nekem is hátul össze volt vágva a fa, és ezt is hordták. Este a szomszédasszony telefonált, hogy viszik a fámat. Akkor kijöttem, mondta, hogy hordjam be, de én nem hordom be este 9 órakor.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

Az illegális bevándorlók az áramot és a vizet is használják azokban a házakban, ahol jelenleg nem él senki, így a tulajdonosok a hónap végén igencsak magas számlákat kaphatnak. A problémát a szolgáltatások ideiglenes kikapcsolásával próbálják megoldani, erről egyeztek meg a napokban a falubeliek és a közművek illetékesei. Így a migránsok által felhalmozott adósságok nem fognak tovább növekedni - magyarázta Újhelyi Nándor, a törökkanizsai KKT elnöke. „Ideiglenes lekapcsolásról van szó, és erre van lehetőség. A víz vonatkozásában azt is elmondták a kommunális közvállalat illetékesei, hogy arra is van lehetőség, hogy a nyári időszakban, ha szükség van a locsolásra, akkor vissza lehet kapcsolni a vízszolgáltatást. Nyilván ez bizonyos illetékkel jár, amit sajnos ki kell fizetni, de hogyha hosszútávon nézzük, akkor ez mégis sokkal jobb, mintha a fogyasztónak, vagyis az ingatlan tulajdonosának kellene ezeket a számlákat a hónap végén kifizetni.”

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A helyiek elmondása szerint Majdányon és Rábén jelenleg is több száz migráns tartózkodik.

migráns
illegális bevándorló
Majdány-Rábé
kár
lopás

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.