Ugrás a tartalomra
Tanjug/Milos Milivojevic

Komplexum a szerb áldozatok emlékére

2021.09.10
12:48
2021.09.10
16:38
Forrás
Pannon RTV, Szerbiai RTV
Emlékkomplexumot emelnek Donja Gradinában, a Boszniai Szerb Köztársaságban a szerb nép ellen elkövetett bűncselekmények emlékére, valamint felújítják a jasenovaci haláltábor áldozatainak emlékére állított kolostoregyüttest.

A munkálatokat Szerbia pénzeli. A tömeges népirtás 80 évvel ezelőtt kezdődött. Az évforduló és a felújítási munkálatok kapcsán Aleksandar Vučić Porfirije szerb pátriárkával találkozott Belgrádban.

Tanjug/Milos Milivojevic

A jasenovaci volt a legnagyobb koncentrációs és haláltábor a Jugoszláv Királyság területén a második világháború ideje alatt. A Független Horvát Állam hozta létre 1941-ben. A munkatáborban szerbeket, zsidókat és romákat kínoztak, pontos adatok az áldozatok számáról hivatalosan nincsenek. A jasenovaci emlékpark 2012-ig mintegy 83 ezer áldozatot jegyzett név szerint. A helyén most egy női kolostor áll.

Tanjug/Milos Milivojevic

Porfirije, szerb pátriárka: „Sokszor jártam Jasenovacon, nemcsak Jasenovacon, hanem a többi helyen, ahol a szerb nép szenvedett, Jadovnóban és máshol. De amikor bementem Jasenovacra, különösen, amikor nem sok ember volt körülöttem, az az érzésem volt, hogy egy teljesen más zónába léptem, mindennel kapcsolatban, ami körülöttünk van.”

Tanjug/Milos Milivojevic

Vučić és Porfirije Milorad Dodikkal, a bosznia-hercegovinai államelnökség szerb tagjával is kapcsolatban volt. A találkozón szó esett arról, hogy hogyan frissítsék fel az emlékezés kultúráját, hogy hogyan tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ne legyenek elfeledve a jasenovaci áldozatok.

Tanjug/Milos Milivojevic

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Donja Gradina legszomorúbb helyén, a Boszniai Szerb Köztársaság területén, Bosznia-Hercegovinában egy emlékközpontot emelünk, hogy emlékezzünk a népünk ellen elkövetett minden szörnyűségre, a területeken, amelyek nem állnak a szerb nép ellenőrzése alatt, hogy a szerb kereszt- és vezetéknév emléke ne törlődjön, és ebbe hatalmas összeget fektetünk majd. 80 százalékát Szerbia, 20 százalékát a Boszniai Szerb Köztársaság adja.”

Vučić hozzátette, Belgrádban szeretnének kialakítani egy nyitott pavilont, amely a népirtás áldozatainak múzeumául szolgálna.

áldozatok
Bosznia-Hercegovina
Donja Gradina
Aleksandar Vučić
Porfirije

Most

17:07, Frissítve: 19:56

A boroké és a halaké volt a főszerep Horgoson

Minőségi borok, ízletes halételek várták a látogatókat szombat délután Horgoson. A Proleter Horgászegyesület halászléfőző versenyt szervezett, a Szent Orbán Borlovagrend pedig borkóstolással várta az ínyenceket.

Népszerű

Ítéletidő volt Vajdaságban tegnap este

Jég is esett több településen. Néhol annyira felgyülemlett az esővíz, hogy autóval is nehezen lehetett közlekedni. Az előrejelzések szerint a hétvégén is esős, felhős időjárás várható térségünkben.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.