Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Komposztáljunk helyesen!

2020-10-10
21:32
2020-10-10
22:07
Forrás
Pannon RTV
Önkéntes ifjúsági akciósorozatot szervez októberben és novemberben a Vajdasági Magyar Diákszövetség. A komposztálás világnapja alkalmából Óbecsén az Erdőtelepítők Parkjában szorgoskodtak a diákok.

Gereblyéztek, takarítottak, padokat festettek szombaton az önkéntesek Óbecsén, az Erdőtelepítők Parkjában. A VaMaDiSz szervezésében megtartott eseményre a komposztálás világnapja alkalmából került sor, így erről a környezetkímélő megoldásról is tanulhattak újdonságokat a résztvevők.

Csonka Róbert, szaktanár, Testvériség Általános és Középiskola, Óbecse: „A háztartási hulladék jelentős része növényi eredetű, és a komposztálással csökkenteni tudjuk a háztartási hulladék mennyiségét. A háztartások zömében van kiskert is, cserepes növények, és amennyiben komposztálunk, nincs szükségünk virágföld-vásárlásra.

Kisutcai Ivett nemcsak azt tudja, mire jó a komposzt, de azt is, hogy mi mehet a komposztálóba.

Kisutcai Ivett, ötödikes tanuló, Petőfi Sándor Általános Iskola, Óbecse: „A komposztálóba mehet konyhai hulladék, frissen vágott fű, fahamu, forgács, amit pedig egyáltalán ne tegyünk a komposztba, az pedig hús, csont, gyógyszer, és semmilyen vegyszert ne tegyünk a komposztálóba.”

Az akció társszervezője az óbecsei Ökobecse Polgári Egyesület és a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának helyi szervezete volt, a résztvevők pedig általános és középiskolások voltak. Szerda Balázs latintanár szerint évekkel ezelőtt sokkal látogatottabb hely volt ez a park, mint napjainkban.

Szerda Balázs, latintanár, Óbecsei Gimnázium: „Az utóbbi években eléggé elhanyagolt állapotban volt a park, ami a világítást és úgy általában a gondozottságot illeti, ezért örülök nagyon annak, hogy a VAMADISZ és a szervezők ide szervezték meg ezt az akciót.”

Az akció keretében nemcsak a diákok és tanáraik, de a VaMaDiSz elnöke is szerszámot ragadott.

Sóti Attila, elnök, VaMaDiSz: „A tavalyi évben Magyarország kormányának egy pályázatán nyertünk támogatást egy önkéntes akciósorozat megszervezésére, aminek az a célja, hogy a fiatalokat buzdítsuk arra, hogy önkéntes akció keretében tegyenek valamit a közösségükért.”

Újvidék és Óbecse után Szenttamáson, Topolyán és Oromon folytatódik az akció.

koposztálás
Óbecse
Erdőtelepítők Parkja
akció
önkéntes
VaMaDisz

Most

16:49

Biztonság és felelősség 2020

Ma tartja ötödik szakkonferenciáját a Tijana Jurić Alapítvány Biztonság és felelősség 2020 címmel. A témák között szerepel az is, hogy hogyan védhetjük meg a gyermekeinket az internetes világban.
16:29

Tatai vadlúd sokadalom

Rekordszámú vadludat figyeltek meg hétfőn a tatai Öreg-tavon, Magyarországon. Az 1980-as évek közepétől nem számoltak a madár- és természetvédelmi szakemberek annyi vadludat a tavon, mint december első napján.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.