Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Kon: Napi négy óra megtartása ajánlott az alsósok számára

2020-08-05
12:56
2020-08-05
18:08
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV
Az általános iskolák alsósai várhatóan a tantermekben kezdik meg az új tanévet - egyebek mellett erről beszélt a szerb közmédia műsorában Dr. Predrag Kon.

A köztársasági válságstáb legalábbis ezt az opciót támogatja. Az oktatás ugyanis a társadalom és a szocializáció alapja - vélik az illetékesek. Lássuk, milyen oktatási modellek várhatók szeptembertől.

Az oktatási minisztérium több modellt is megfogalmazott annak kapcsán, hogyan működhetne a tanítás szeptembertől. Különböző variációk vannak az általános és a középiskolai oktatásra, amelyek kapcsán a szerbiai válságstáb is ajánlásokat tesz - magyarázta Dr. Predrag Kon: „Maga a szervezés és a megfelelő modell kiválasztása az igazgatók, a tantestületek, az iskola vezetése és a szülők feladata, hogy közösen megbeszéljék, melyik modell a legmegfelelőbb számukra. Egészségügyi szempontból indokolt, hogy az elsőtől a negyedikig osztályig, ahogy én értem, legfeljebb négy tanóra lehet, az órák hossza pedig mindössze 30-35 perc lenne.”

Továbbá egy tanteremben legfeljebb 15 tanuló tartózkodhatna. Így biztonságos távolságban lehetnének egymástól a diákok. Az adai Cseh Károly Általános Iskolában azonban ez kivitelezhetetlen lenne, mivel minden osztályban több mint 15-en vannak - mondta Maksó Éva, az intézmény igazgatója: „Egyelőre, amennyiben ez a támogatott modell, hogy négy órát kell tartanunk az alsósoknak, 15 fős létszámmal, ez az adai iskolában szinte kivitelezhetetlen. Amennyiben számításba vesszük azt, hogy a szülők is beleszólnak, lesz, aki azt támogatja, hogy itt legyen a gyerek, lesz, aki azt támogatja, hogy otthon, ez mozdíthat valamit, hogy hogyan tudnánk az oktatást megszervezni. Remélem, hogy egy átgondolt modellel fogunk szembenézni. Amennyiben lesz az iskolának lehetősége saját ötlettel előrukkolni, és a saját módján megoldani, ezt látnám talán a legjárhatóbb útnak, akkor mi természetesen meg fogjuk szervezni.”

A szakemberek véleménye szerint az órák között 20 perces szünetet kellene tartani fertőtlenítés céljából. A maszkviselés pedig szintén ajánlott lenne.

Predrag Kon
iskolakezdés
koronavírus
alsós

Most

11:01, Frissítve: 11:17

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant egy Mig-21-es repülőgép Loznica közelében. Nem megerősített források szerint az egyik pilóta életét vesztette, a másikat keresik. Hamarosan bővebben...
10:45, Frissítve: 10:57

Szedjetek szét - ismét telt ház előtt

A járványügyi előírások szigorú betartása mellett újra telt ház előtt játszották a Szedjetek szét című előadást a Kosztolányi Dezső Színházban, Szabadkán.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.
Számlák a borítékban

Már most kezdjék el gyűjteni a számlákat!

Harminc autót és tíz belgrádi lakást is lehet nyerni a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték újabb körében, amelynek célja, hogy visszaszorítsa a feketegazdaságot Szerbiában.