Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Konferencia a körkörös gazdálkodás erősítéséről Újvidéken

2021.09.15
16:38
2021.09.15
17:21
Forrás
Pannon RTV
Az észak-európai országok tapasztalatait ezen a téren a Vajdasági Gazdasági Kamarában osztották meg a városi és tartományi képviselőkkel és résztvevőkkel.

A körkörös gazdálkodás erősítéséről tartottak konferenciát Újvidéken. A norvég, finn, svéd és dán nagykövetségek szervezésében megtartott konferencia célja a körkörös gazdálkodással kapcsolatos tudat növelése helyi szinteken, Vajdaságban és Szerbiában.

Pannon RTV/Bognár Róbert

Susanne Shine, nagykövet, Dánia. „Újra kell hasznosítanunk és felhasználnunk, és ki kell lépnünk az előző, a lineáris gazdaságból, melyben csak vásároltunk és kidobtunk. Most valójában meg kell bizonyosodni, hogy olyan dolgokat vásároljunk, amelyekre szükségünk van, vagy ha nincs rá szükségünk, akkor újra vannak hasznosítva, vagy mások által vagy valami széppé fejlesztve őket, hogy az emberek megvegyék, vagy pedig visszaforgatni a rendszerbe, fűtésre és egyéb dolgokra használva.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A konferencia központi témáit képezték a szilárd és az organikus hulladék kezelése és újrahasznosítása is. A hulladékkezelés Vajdaságban és a városokban is folyamatos kihívást jelent, mutatott rá Miloš Vučević, Újvidék polgármestere. „Meg kell értenünk, hogy az előnyünk és a gazdagságunk az is, amit nem tudunk hova raktározni, és azt ki kell használnunk, mint gazdasági lehetőséget. Ami számunkra mínusz, az valójában plusz, de meg kell változtatnunk a szokásainkat, a gondolkodásunkat, és meg kell értenünk, hogy mi az, ami a jövőben lesz.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A gazdasági fejlődés nevében és érdekében az utóbbi egy évszázad folyamán elveszítettük az egyensúlyt a modernitás és a normalitás között, és ezt kellene újra megtalálni, fogalmazott Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. „A körkörös gazdálkodás nem más, mint jogszabályalkotás, új technológia, innováció, és ugyanakkor egy teljesen új fajta tudatnak a megteremtése. Ez nem következhet be máról holnapra, egészen biztos, hogy pénzbe is kerül, de hát a környezet megvédése és az egészség az pénzbe kerül.”

Pannon RTV/Bognár Róbert

A konferenciasorozat Újvidék után Nišben, Kragujevacban és Belgrádban folytatódik.

konferencia
körkörös gazdálkodás

Most

16:19, Frissítve: 16:35

Újrahasznosítják a szennyvíziszapot Szabadkán

Biomasszát állítanak elő a felhasználásával. Ez egyelőre egy kísérleti projekt. Az ehhez szükséges tesztültetvények a Regionális Hulladéktároló és Hulladékgazdálkodási Kft. területén találhatók. Az illetékesek bemutatták az eddig elért eredményeket.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.