Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

A könnyebb érvényesülésért Szerbiában

2021.07.19
13:29
2021.07.19
18:37
Forrás
Pannon RTV
Intenzív szerb nyelvi tanfolyam kezdődött Újvidéken a harmadik osztályt befejező középiskolás tanulók számára a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának keretében.

A kurzus első két hetében tantermi foglalkozásokat tartottak hét vajdasági településen, egyebek közt Zentán, Topolyán és Temerinben is.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A képzésre Vajdaság minden pontjáról voltak jelentkezők, összesen 104-en. Az órákat az újvidéki József Attila Általános Iskolában tartják, a diákokat pedig az Európa Kollégiumban szállásolják el.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Papp Tamás, Temerin: „Ez az országom, itt élek, és a szerb nyelv egy nagyon fontos része a mindennapi életnek. Anélkül nem lehet megélni ebben az országban, és muszáj egyre jobban fejleszteni.”

Harmat Edina, Mohol: „Vannak szerb ismerőseim, és akkor velük is elég könnyen el lehet beszélgetni szerbül, segítenek és nem kinevetnek, hanem segítenek, ha valamit rosszul mondok, kijavítanak. Úgyhogy igazából minden akarat kérdése.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Az oktatás során a tanárok elsősorban a diákok kommunikációjának fejlesztésére fektetik a hangsúlyt. Iván Álmos, Magyarkanizsa: „A legnagyobb hangsúlyt a beszédgyakorlatokra fektették, és ez a legjobb módja, véleményem szerint, hogy egy nyelvet el tudjunk sajátítani, tehát, hogy felszabaduljunk, ne legyenek bennünk gátlások, és hogy így, a gyakorlás folyamán tudjuk legjobban elsajátítani.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A képzést egy nyelvi tudásfelmérő teszt előzte meg, amely alapján a tanárok megállapították, hogy kezdő vagy haladó szinten fognak-e dolgozni a tanulókkal. Ivanković Mirjana, tanár, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „A kezdő szint is, én mondhatom rögtön, hogy ez nem olyan kezdő szint, hogy a gyerekek semmit nem tudnak. Tudnak, viszont itt főleg kell gyakorolni azokat a struktúrákat, amik különböznek a két nyelvben, például a nemek, az esetek, és itt a végződésekben, ahol a leginkább szokott a hiba lenni, akkor ezt gyakoroltuk.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A Magyar Nemzeti Tanács elsődleges célja a szerb nyelvi tanfolyammal az, hogy a jövőben minél több végzős középiskolás válassza az itthoni továbbtanulást. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A kurzussal a legfontosabb célja a Magyar Nemzeti Tanácsnak az, hogy a fiatalokat arra ösztönözzük, hogy minél nagyobb számban tanuljanak itthon, hogy minél nagyobb számban válasszák a szerbiai egyetemeket, főiskolákat. Mivel pontosan tudjuk, hogy még egy év előttük áll, a középiskola negyedik osztálya, amikor ezt a döntést meghozzák, szeretnénk a kurzus által egy olyan nyelvtudást biztosítani a számukra, amely magasabb szintre emeli a már meglévő szerb nyelvtudásukat.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A kurzus részeként esti programok is várják a résztvevőket a Vajdasági Magyar Diákszövetség önkénteseinek és az Európa Kollégium nevelőtanárainak közreműködésével, valamint terepi gyakorlatokon is részt vehetnek majd.

szerb nyelv
szerb nyelvi felzárkóztató képzés
Újvidék
Európa Kollégium

Most

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.