Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Könyvcsomaggal gazdagodott a zombori gimnázium

2019-05-22
13:02
2019-05-22
18:22
Forrás
Pannon RTV
100 ezer dinár értékű könyvcsomaggal gazdagodott a zombori Veljko Petrović Gimnázium könyvtára. Az ajándékcsomag klasszikus és kortárs regényeket, valamint szakkönyveket is tartalmaz.

A Magyar Nemzeti Tanács a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, olyan vajdasági gimnáziumoknak és művészeti középiskoláknak adományoz könyvcsomagot, amelyekben magyar tannyelven folyik az oktatás.

A zombori Veljko Petrović Gimnázium magyar nyelv és irodalom tantermében a diákok érdeklődve forgatták az ajándék könyveket. Bosnyák Adél, diák, Veljko Petrović Gimnázium, Zombor: „T. Kiss Tamástól a Samu sejti könyve nagyon megtetszett, mert érdekesnek tűnik, meg rajzok is vannak benne meg figurák, úgyhogy nagyon megtetszett nekem.”

A negyedikes Mészáros Noémi szeret olvasni, az újvidéki Magyar Tanszékére szeretne beiratkozni: „Ottliktól Az iskola a határon című könyv, arról tanultunk is és megtetszett, meg többen ajánlották és azt jó lenne elolvasni.”

A Magyar Nemzeti Tanács ugyanakkora figyelmet fordít a magyar nyelvű oktatás megőrzésére a tömbben és a szórványban is. A 13 ezer kötettel rendelkező zombori Veljko Petrović Gimnázium könyvtára magyar klasszikus és kortárs regényekkel, valamint korszerű szakkönyvekkel gazdagodott. Fekete László, igazgató, Veljko Petrović Gimnázium, Zombor: „Ez úgyszintén egy újabb bizonyítéka annak, hogy az MNT bizonyítottan segíti a zombori Veljko Petrović Gimnázium fönnmaradását, fejlődését, elsősorban mint kiemelt jelentőségű iskolát a magyar, a magyarok, a magyarság számára.”

Az MNT 100 illetve 200 ezer dinár értékű könyvcsomagjaiban azok a könyvek szerepelnek, amelyeket az adott gimnázium vagy művészeti iskola igényelt. De Negri Ibolya, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A mai napon itt vagyunk Zomborban a Veljko Petrović Gimnáziumban, ahol tudjuk, hogy egy kis magyar közösségben tanulnak a diákok. De ugyanolyan fontosnak tartjuk, hogy ők is színvonalas oktatásban részesüljenek és ennek kapcsán hoztuk a mai napon ide a könyvcsomagot.”

Vajdaság-szerte összesen tizenkét könyvcsomagot osztanak ki kilenc oktatási intézményben: Topolyán, Zentán, Óbecsén, Nagybecskereken, Újvidéken. Eddig a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium és a Szabadkai Zeneiskola könyvtára gazdagodott könyvekkel.

Zombor
gimnázium
könyvcsomag
MNT
Magyar Nemzeti Tanács
De Negri Ibolya

Most

08:43, Frissítve: 08:50

Több katonaiskola lesz Magyarországon

A tervek szerint 2030-ig 8-10 honvédközépiskola és kollégium, illetve honvédkollégium kezdi meg működését Magyarországon - közölte a Népszava kérdésére a Honvédelmi Minisztérium.

Népszerű