Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Korlátozó intézkedések lépnek életbe Belgrádban

2020-07-03
09:52
2020-07-03
18:21
Forrás
Pannon RTV
Az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek több mint 80 százaléka Belgrádból kerül ki, ez pedig azt jelenti, hogy a városban korlátozó intézkedéseket kell bevezetni - jelentette be a szerb elnök.

A Belgrádra vonatkozó korlátozó intézkedések bevezetéséről a szerb kormány döntött ma. A belgrádi intézkedések az elkövetkező két hétre vonatkoznak, július 18-ig.

A koronavírus-járvány szempontjából a legrosszabb helyzet jelenleg Belgrádban van, a többi település össze sem hasonlítható a szerb fővárossal - mondta a szerb közmédia műsorában Aleksandar Vučić.

A szerb elnök hozzátette, egyértelműen kijelenthető, hogy gócpont alakult ki Belgrádban: „Két hétre bezárjuk az éjszakai klubokat 23 órától reggel 6 óráig. Ebben az időszakban volt a legtöbb fertőződés, számomra ismeretlen okokból, ez ugye zárt tér. Ugyanez vonatkozik a kávézókra is, kivéve azokat, amelyek rendelkeznek kerthelyiséggel, kijárattal nyílt térre.”

Az elnök hozzátette, hétfőtől bírságot kap az, aki a szerb fővárosban zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön nem hord maszkot. A kormány döntött a büntetés mértékéről is. Amennyiben valaki nem tartja be a maszkhasználatra vonatkozó rendelkezéseket, 5 ezer dináros büntetést fizethet.

Arról is beszélt, hogy amennyiben az intézkedések nem hoznak eredményt, szigorúbb szabályozást vezetnek majd be, nem zárható ki a szerb főváros lezárása, vagy kijárási tilalom bevezetése - tette hozzá.

Aleksandar Vučić, Szerbia köztársasági elnöke: „Amennyiben valaki úgy dönt, hogy nem figyel saját egészségére, joga van hozzá, ugyanakkor ahhoz nincs joga, hogy mások egészségét veszélyeztesse. Amennyiben valaki nem viselkedik mások felé felelősségteljesen, akkor fizethet. Ez a módja annak, hogy megőrizzük az emberek egészségét, másképpen nem működik. Az emberi élet továbbra is a legfontosabb, továbbra is leginkább az idősebb korosztályból valók veszítik el a harcot a vírussal szemben, de fiatalok is, akik betegségekkel küzdenek, leginkább a vesebetegek, túlsúlyos személyek. Ahhoz, hogy megőrizzük az embereket, az életüket, a gazdaságot, be kell vezetnünk az intézkedéseket.”

Szavai szerint a június 21-i háromszintű választásokon egyetlen személy sem fertőződött meg, azon részt venni biztonságosabb volt, mint elmenni bevásárolni - vázolta fel a szerb elnök. Mint mondta, az új parlament és az új kormány az alkotmányos szabályozással összhangban, időben meg fog alakulni. A műsorvezető kérdésére, hogy ki lesz az új kormányfő Vučić nem válaszolt, ugyanakkor azt mondta, Ana Brnabić kiváló miniszterelnök volt az elmúlt időszakban.

Az interjúban egyébként szó esett Koszovó kérdéséről is. Egyebek között azt mondta a szerb elnök, hogy elfelejtheti mindenki azt, hogy Belgrád elismeri Koszovó függetlenségét, ugyanis továbbra is harcolnak saját érdekeik érvényesítéséért. A szerb gazdasági helyzetről szólva Aleksandar Vučić azt mondta, a Nemzetközi Valutaalap más országok esetétől eltérően nem módosított a Szerbia gazdasági visszaesését előrejelző mutatón, ami azt jelenti, hogy az stabil, biztos lábakon áll.

Belgrád
koronavírus
szigorítás
intézkedés
Aleksandar Vučić

Most

14:46, Frissítve: 14:53

Játszik a US Openen Đoković

Az ATP világranglista első helyezettjének részvételéle a New York-i tornán bizonytalan volt, most azonban Đoković megerősítette, hogy ott lesz az amerikai Grand Slam-en.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.