Ugrás a tartalomra

Környezettudatosságra való nevelés már az óvodában (videó)

2016-10-24
16:56
A környezettudatosságra való nevelést egészen korán, lehetőség szerint már gyermekkorban el kell kezdeni – vélik a zentai Hófehérke Óvoda illetékesei
A környezettudatosságra való nevelést egészen korán, lehetőség szerint már gyermekkorban el kell kezdeni – vélik a zentai Hófehérke Óvoda illetékesei. Ma délelőtt nagyszabású környezetvédelmi programsorozatot szerveztek az intézmény óvodásai számára a Földünkért világnap alkalmából, amelyet 1991 óta ünnepelünk október 21-én. Vadgesztenyéből és száraz levelekből készítenek földgömböt a gyerekek a zentai Városi Parkban. Kincses Kristóf, óvodás: „Azért jöttünk ide, hogy építsünk egy nagy földgömböt gesztenyéből, meg az ovinkban is van komposztáló meg eszközök is vannak.” A gyermekek fontosnak tartják, hogy óvják a környezetüket. Szalai Áron, óvodás: „Azért szeretem a növényeket, mert tisztítják a levegőt, ezért szoktuk őket védeni.” A Földünkért világnap alkalmából megszervezett rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a gyermekek felfedezzék, illetve megismerjék a park természeti környezetét: a fákat, a bokrokat és az egyéb növényeket is. A Hófehérke Óvodában ugyanis a mindennapok része a környezettudatosságra való nevelés. Szorcsik Lívia, óvónő, Hófehérke Óvoda: „A gyerekekkel folyamatosan beszélünk ezekről az ún. zöld napokról, a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről, az óvodában rendszeresen maguk gereblyézik a gyerekek a füvet, tehát sokat tartózkodunk a természetben, és felkészítettük őket, hogy ma itt egy közös találkozó lesz.”Idén a környezetvédelem mellett a mozgás, a sport, az egészséges életmód kialakítása is a Hófehérke Óvoda programjainak középpontjában áll. A rendezvényen ezért a sok mozgás is főszerepet játszott. Tokodi Angéla, igazgatóhelyettes, Hófehérke Óvoda: „A kolléganőkkel közösen döntöttünk úgy, hogy ebben az évben nagy hangsúlyt fektetünk a mozgásra, valamint a környezetvédelemre és a sportos életvitelre, hogy a gyerekek minél nagyobb lehetőséget kapjanak arra, hogy a szabad levegőn tartózkodjanak, valamint, hogy sportoljanak, egészségesen mozogjanak és táplálkozzanak is.” A zentai Városi Parkban megszervezett rendezvény programjaiba a Hófehérke Óvoda hat zentai épületének végzős, illetve nagycsoportos óvodásai kapcsolódtak be. A községhez tartozó falvakban is szerveztek hasonló jellegű környezetvédelmi programokat a Földünkért világnap alkalmából.
környezetvédelem
nevelés

Most

12:44, Frissítve: 12:54

Nem tart sokáig a ragyogó napsütés

Hétfőtől változékony időjárásra kell számítani. A hét elején átmeneti esőzésre van kilátás. Kedden rövid időre kisüt a nap, de a hét többi napján borús, csapadékos lesz az idő.
12:08

Újabb lakás és autók találnak gazdára

Ma tartják meg a Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű állami nyereményjáték második húzását. Öt személyautót és egy belgrádi lakást sorsolnak ki a számlákkal teli borítékok beküldői között.
11:44, Frissítve: 11:51

Jótékonysági ruhavásár Újvidék rászorulóiért

Jótékonysági ruhavásárt szerveztek az újvidéki CK13 Ifjúsági Központban. A befolyt összeget a Szolidaritás konyhája elnevezésű csoportosulásnak adományozták, amely minden kedden melegételt készít a város hajléktalanjainak és rászorulóinak.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.