Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Környezetvédelmi tüntetést tartottak szombaton Belgrádban

2021.04.11
12:44
2021.04.11
13:28
Forrás
Szerbiai RTV
Az ökológiai lázadás nevet viselő megmozduláson 80 szerbiai és régióbeli egyesület és szervezet képviselői vettek részt.
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

A tüntetők az illetékesektől tiszta levegőt, a vízkészletek megőrzését, a mini-vízerőművek betiltását, fenntartható erdőgazdálkodást, a természet védelmét, felelős hulladékgazdálkodási rendszert, fenntartható fejlődést és a Jadar folyó völgyében található lítium bányászásának tilalmát követelték. A tüntetés résztvevői először a szerb kormány épületéhez, majd a Szerbiai RTV székházához sétáltak el, ahol kétórás műsoridőt követeltek, amelyben bemutatnák a szerbiai ökológiai helyzetet.

Ami a környezetvédelmi tüntetés résztvevőinek követeléseit illeti, azok fontos témák, amiket a szerb kormány elnökeként prioritásként kezelek és az expozémban is helyet kaptak - reagált a tegnapi belgrádi tüntetésre Ana Brnabić. Kiemelte, nem érti, miért most tartották meg ezt a tüntetést, hisz március 18-án a szerbiai parlament elfogadta a klímaváltozásról szóló törvényjavaslatot, két nappal ezelőtt pedig véget ért a közvita a természetvédelemről szóló törvényről. A szerb kormányfő emlékeztetett arra, hogy elkészült a Kostolac hőerőmű első kénmentesítő üzeme, amelybe több mint 600 millió eurót fektettek. Bejelentette azt is, hogy Szerbia-szerte 27 új szennyvíztisztító telepet hoznak létre. Hozzátette, készen áll arra, hogy konstruktív javaslatokat halljon, ugyanakkor azt mondta, a jelenlegi járványügyi helyzetben a tömeges összejövetelek a legveszélyesebbek, a szombati tüntetés résztvevőinek nagy része pedig nem viselt maszkot, és a távolságot sem tartották egymástól.

tüntetés
Belgrád
környezetvédelem
demonstráció

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52, Frissítve: 09:39

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.
23:10, Frissítve: 08:23

Díjazták a vajdasági tehetségeket

Kiváló vajdasági magyar diákokat, felsőoktatási hallgatókat díjaztak, és tehetség nagyköveteket kiáltottak ki Szabadkán. A díjazottak emlékplakettet, alkalmi ajándékot és az MNT által biztosított támogatást vehették át.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.