Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szkocsovszki László

Koronavírus-járvány: Megállt a növekedési trend Szabadkán

2020-08-10
16:16
2020-08-10
20:39
Forrás
Pannon RTV
A városi törzskar és a Szabadkai Közkórház illetékese is arról számol be, hogy megállították a növekedési trendet.

Napi szinten kevesebb koronavírussal fertőzött személyt regisztrálnak, mint az előző időszakban. Egyre csökken az új betegek száma, ami biztató adat a járvány megfékezése szempontjából. A Szabadkai Közkórház covid-részlegein pénteken 86 páciens, szombaton 83, vasárnap és hétfőn 70 koronavírussal fertőzött beteg állapota igényelt intenzív ellátást. Bár az utóbbi adatok arról tanúskodnak, hogy egyre javul a járványhelyzet Szabadkán, az illetékesek továbbra is arra figyelmeztetnek, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket.

Az elmúlt 24 órában a kórházban 18 beteget vizsgáltak meg, ezek közül további 3 személy igényelt kórházi ellátást, számolt be dr. Gordana Krtinić, a Szabadkai Közkórház igazgatóhelyettese. Súlyos tüdőgyulladással továbbra is 70 koronavírussal fertőzöttet kezelnek. Ezek közül hét beteg állapota intenzív ellátásra szorul. Két személy állapota pedig válságos.

Dr. Gordana Krtinić, igazgatóhelyettes, járványügyi szakember, Szabadkai Közkórház: „Pozitív mutatóként elmondhatom, vagyis pozitív paraméterként és javuló kórházi-járványügyi mutatóként is azt a 3 kulcsfontosságú paramétert említhetek. A covid-rendelőnkben naponta megvizsgált páciensek száma csökkent az utóbbi egy hétben. A kórházi kezelésre felvett betegek száma az elmúlt héten naponta háromtól öt személyt jelent, ami jobb adat, mint az elmúlt periódusban. És természetesen nagyobb számú pácienst engedtünk ki a kórházból, mint amennyit kezelésen tartottunk, ez egy pozitív mutató.”

Az otthoni karanténban tartózkodó betegek számáról a Szabadkai Közkórház illetékeseinek nincs információja, ilyen adatokkal nem rendelkeznek. Dr. Gordana Krtinić, igazgatóhelyettes-járványügyi szakember, Szabadkai Közkórház: „Pillanatnyilag nincsenek ilyen adataink, ezekkel a Szabadkai Közegészségügyi Intézet rendelkezik. Tehát azok a betegek, akiknek az állapota nem igényel kórházi ellátást, de a PCR-tesztjük pozitív eredményt mutat koronavírusra, azt a tanácsot, illetve útmutatást kapják, hogy vonuljanak 14 napig tartó otthoni karanténba. Amint a kéthetes izoláció elmúlik, egy kontroll PCR-tesztet végzünk rajtuk, ha ez negatív, ők gyakorlatilag visszamehetnek dolgozni. Természetesen a tanács, illetve az útmutatás a közeli kapcsolataikra, családtagjaikra vonatkozik.”

Az észak-bácskai körzetben a koronavírus-járvány kezdete óta összesen 445 fertőzöttről tudni, akik közül 17-en hunytak el a kór okozta szövődményekben.

Interjú Dr. Gordana Krtinić járványügyi szakemberrel, a Szabadkai Közkórház igazgatóhelyettesével.

Az elmúlt időszakhoz képest az utóbbi négy napban nagyobb számú pácienst engednek haza a Szabadkai Közkórházból, mint amennyit benntartottak kezelésen - áll az intézmény napi jelentéseiben. A városi törzskar arról számol be, hogy megállították a negatív növekedést Szabadkán. Bizakodhatunk-e abban, hogy egy időre megfékeztük a koronavírus terjedését Szabadkán és környékén, erről az intézmény járványügyi szakemberét kérdezte Tényi Edit kolléganőnk.

koronavírus
járvány

Most

Népszerű