Ugrás a tartalomra
Tanjug/Xiong Qi/Xinhua via AP

A koronavírus már a lappangási időszakban fertőzhet

2020-01-26
15:59
2020-01-27
08:22
Forrás
Pannon RTV
Egyre gyorsabb ütemben terjed a koronavírus - jelentette be a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Ma Hsziao-vej, a bizottság vezetője sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatóságok egyelőre csupán korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a vírusról. Vasárnapra egyébként 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó vírus halálos áldozatainak száma, és csaknem 2000 fertőzéses esetet jegyeznek - jelentették be a kínai egészségügyi hatóságok. Időközben az információk szerint a vírus megérkezett Ausztriába is.

A közelmúltban kiderült, hogy az atípusos tüdőgyulladás vírustól eltérően az új típusú koronavírus már a lappangási időszakban is fertőző lehet. Ez azt jelenti, hogy olyan ember is képes továbbadni a vírust a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett.

Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Az új klinikai tesztek eredménye szerint a vírus egyre fertőzőbbé válik, egyre szigorúbb intézkedésekkel és gyorsabb ütemben lehet csak megállítani a betegséget - mondta a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság vezetője. Vuhanba a hétvégén már egy 1350 fős orvosi személyzetet is küldtek.

Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

A vírus két napja Európában is megjelent, először Franciaországban. Ott három beteget kezelnek. Az információk szerint pedig már Bécsben is megjelent a koronavírus, ott egy Vuhanból érkező kínai légiutas-kísérőt szállítottak kórházba - jelentette Fetes Kata, a Pannon RTV tudósítója az osztrák fővárosból. A nő saját maga hívta a mentőt szállodai szobájába.

Fetes Kata, tudósító, Bécs: „Egyelőre azt mondják, hogy biztosat nem lehet tudni. A teszt lefutási ideje 24 óra, tehát holnap reggelre várható, hogy biztosan megtudják, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy sem. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy magas lázzal fekszik.”

Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Egyébként folyamatban van a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztése - jelentette több kínai hírügynökség. A szakembereknek már sikerült izolálniuk az új vírust, most pedig azon dolgoznak, hogy kiválasszák a megfelelő vírustörzstípust az ellenszer előállításához. Korábban az Egészségügyi Világszervezet azt közölte, hogy a vakcina kifejlesztéséhez legalább egy évre van szükség.

koronavírus
vírus
védőoltás
kínai
Ausztria
Kína

Most

20:57, Frissítve: 21:07

Liam Neeson filmje maradt az első helyen

Az eredmények meg sem közelítik a pandémia előtti számokat, mivel a mozik alig több mint fele tart nyitva, a legnagyobb városok, köztük New York és Los Angeles filmszínházai határozatlan időre bezártak - írta a Variety.com.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.