Ugrás a tartalomra
Szerbiai RTV

A koronavírus még hosszú ideig velünk marad

2020-06-30
07:55
Forrás
Szerbiai RTV
Ebben a pillanatban nem lehet pontosan megmondani, hogy meddig fog tartani a koronavírus helyzet – mondta Goran Stevanović járványügyi szakorvos a Szerbiai RTV Oko című műsorában.

A belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájának igazgatója kiemelte, hogy fel kell készülnünk arra, hogy ez az állapot hosszabb ideig is eltarthat, mert a vírus természetes úton nem fog eltűnni. Hozzátette: két módja van a vírus legyőzésének, ezek pedig a hatásos gyógyszer, vagy a védőoltás. A jelek szerint pedig egyik sem készül el a közeljövőben – tette hozzá Goran Stevanović.

Stevanović hozzátette, magas aktivitást mutat a koronavírus az utóbbi napokban, főként a nagyvárosokban és különösen Belgrádban. Véleménye szerint a fertőzöttek számának növekedésének alapvető oka az emberek közötti fokozott érintkezés és a távolságtartás elhagyása. Hozzátette, valamelyest megváltozott a fertőzöttek összetétele, míg korábban főként a könnyű klinikai képpel rendelkező fiataloknál jelentkezett a koronavírus, addig az utóbbi napokban a 25-30, esetenként 50 éves betegek körében terjed a kór, súlyos tüdőgyulladást okozva.

Dr. Goran Stevanović, igazgató, Fertőző Betegségek Klinikája, Belgrád: „Láthattuk az előző napokban, hogy jelentősen csökkent a védőfelszerelések használata, mindenek előtt a maszkoké, hogy újra eseményeket, összejöveteleket szerveznek, kisebb vagy nagyobb számú ember részvételével zárt helyeken a biztonsági intézkedések tiszteletben tartása nélkül, főként a maszk viselésének mellőzésével. Ez a fertőzöttek számának növekedésének egyik oka. A másik ok, ami pedig mindenütt a környéken, a környező országokban is látható, az maga a vírus természete, a fertőzöttek száma növekszik minden kapcsolatteremtéssel az országok között és az országon belül is. Amint elengedjük magunkat, helyet adunk a vírusnak, hogy tevékenykedjen a mi kárunkra.”
 

Verica Jovanović a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatója a műsorban kiemelte, hogy a válságstáb a rendkívüli állapot bevezetését is fontolgatta. Hozzátette, hogy szigorúbb intézkedéseket csak azokon a területeken vezetnek be, ahol az a járványhelyzet miatt indokolt. Folyamatosan követjük a helyzetet és az intézkedések ennek függvényében lesznek alkalmazva – mondta Verica Jovanović.

koronavírus
Goran Stevanović
Verica Jovanović

Most

20:39, Frissítve: 23:00

Újvidéken is tüntetnek

Nem csak Belgrádban, hanem más szerbiai városokban is tüntetnek. Kruševacon, Kragujevacon és Újvidéken is utcára vonultak az emberek.
18:58, Frissítve: 21:43

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.
17:59, Frissítve: 21:43

Elhalasztják a Kanizsa Fesztet

A szervezők a járványügyi helyzetet figyelembe véve döntöttek a magyarkanizsai esemény elhalasztása mellett. Várhatóan ősszel tartják majd meg a rendezvényt.

Népszerű

Megtalálták csantavéri kisfiút

Este fél nyolc körül előkerült a ma délután Csantavéren eltűnt kisfiú. Réti Dénes jól van, a szülei köszönik a segítséget a fiú felkutatásában.

Vučić: holnap döntenek a szigorításokról

Aleksandar Vučić szerb elnök ma délután is sajtótájékoztatót tartott. Elmondta, hogy a járványügyi helyzettel kapcsolatban a konkrét intézkedésekről holnap döntenek.