Ugrás a tartalomra
Pixabay/Elchinator/Illusztráció

Koronavírus: Több mint 2000 új fertőzött és 29 elhunyt személy Szerbiában

2021-01-12
19:25
2021-01-13
07:45
Forrás
Szerbiai RTV, izjzv.org.rs
Ismét 2000 felett van az egy nap alatt nyilvántartásba vett koronavírus fertőzöttek száma Szerbiában. Az elmúlt 24 órában 13 323 tesztet végeztek el a szakemberek, ebből lett 2142 pozitív. Vajdaságban javulnak a koronavírus-számok.

A kétezer feletti napi fertőzöttszám nagyjából a november eleji számokhoz hasonlít. Ha az arányokat nézzük, akkor pedig azt láthatjuk, hogy a teszteltek 16 százaléka beteg.

Az elmúlt egy nap alatt 29 beteg hunyt el a kór szövődményeinek következtében, ezzel a halottak száma 3639-re emelkedett az országban.

A szerbiai kórházakban jelenleg 5554 beteget ápolnak, közülük 189-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

A járványhelyzet stabilizálódott Szerbiában, de amíg több ezren szorulnak kórházi kezelésre óvatosnak kell lenni – mondta Goran Stevanović. A kórházi kezelésre szorulók száma egyensúlyban van a fertőzésből sikeresen felépülőkével – tette hozzá.

A belgrádi Fertőző Betegségek Klinikájának igazgatója ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy továbbra is sokan szorulnak kórházi kezelésre, az intenzív osztályok még mindig terhelés alatt vannak, csaknem kétszáz páciens szorul mesterséges lélegeztetésre és még legalább ennyien vannak hajszálnyira attól, hogy ilyen állapotba kerüljenek. Óvatosságra és felelősségteljes viselkedésre van szükség az emberek részéről – hangsúlyozta.

Goran Stevanović kitért arra is, hogy az új év kezdetekor azért regisztráltak kevesebb fertőzöttet, mert az ünnepek alatt kevesebben vizsgáltatták meg magukat.

Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző Betegségek Klinikájának igazgatója: „Az ünnepek ideje alatt előreláthatóan mindenhol kevesebb vizsgálatra került sor. 31-étől 8-áig, 9-éig alacsonyak voltak ezek a számok. Tehát csak azok az emberek jöttek el vizsgálatra akik tényleg betegek voltak és nem tudtak semmiféleképp sem otthon maradni. Az elmúlt 2-3 napban ezek a számok emelkedtek, de ezt ez a helyzet idézte elő. A számok napi keresztmetszetek, mindennap oszcillálnak és nem tükrözik azt mennyire van leterhelve az egészségügyi rendszer. Ami leginkább tükrözi a rendszer terhelését, az a kórházi kezelésre szorulók összesített száma, ami továbbra is 5000 felett van. Ez a rendszerben továbbra is jelen lévő nagy terhelésről tanúskodik. Továbbra is arra van szükség, hogy rendkívül felelősségteljesek legyünk és tartsuk be az intézkedéseket mivel, hangsúlyoznám, ez a legfontosabb dolog.”

TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Bár javul a járványhelyzet, továbbra is bizonytalan, időnként kedvezőtlen - mondta dr. Pedrag Kon a Szerbiai RTV reggeli műsorában. A járványügyi szakember kiemelte, nem lesz szervezett újévvárás a Julianus-naptár szerint ünneplőknek, és a járványügyi intézkedések is azért lettek meghosszabbítva, mert eredményesek. Kon hozzátette, a héten fogjuk meglátni az újévi és karácsonyi ünnepek utáni valós állapotot és azok hatását. A maszkviselés, a távolságtartás pedig még sokáig érvényben lesz. Mint mondta, az intézkedések megszüntetéséről csak akkor beszélhetünk, ha már elértük a kollektív immunitást.

Kon kiemelte, nem látja okát annak, hogy elhalasszák a második félév kezdetét az iskolákban. Egy fertőzött megjelenése esetén a pozitívat kiveszik a csoportból, kettő esetén már felfüggeszthetik a tagozatot. A szakember elmondta továbbá, hogy minden héten érkeznek újabb adagok a koronavírus elleni vakcinából. Január végéig további 500 ezer orosz oltóanyagot várnak és mintegy egymilliót a kínai fejlesztésű Sinopharmból.

Pixabay/geralt/illusztráció

Csökkenőben a koronavírus-fertőzöttek száma Vajdaságban. 510 újabb koronavírus-fertőzöttet vettek nyilvántartásba az elmúlt 24 órában Vajdaságban - áll a Vajdasági Közegészségügyi Intézet napi tájékoztatójában.

A legtöbb beteget továbbra is Újvidéken regisztrálják, most 151-et. Újvidéken jelenleg 3291 az aktív fertőzöttek száma, míg Nagybecskereken és Pancsován ez a szám több mint ezer.

A tartomány területén jelenleg összesen 14075 aktív esetet tartanak számon.

Vajdaság
koronavírus
járvány
Újvidék
Dr. Predrag Kon
Szerbia
intézkedések

Most

13:15, Frissítve: 13:34

Egyelőre megmenekült az idei szőlő

Elégedettek a királyhalmi szőlősgazdák a szőlőtőkék állapotával egy héttel a Vince-napi próbametszés után. Az enyhe télnek köszönhetően eddig nem mutatkoztak fagykárok.
13:06, Frissítve: 14:02

Leégett egy családi ház Padén

Tűzeset történt hétfőn a padéi Szervó Mihály utca egyik kis családi házában. A lángok mindent tönkretettek, teljesen lakhatatlanná vált az épület.
12:43

Elhunyt Börcsök Enikő

A Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 53 évesen, éppen a születésének napján halt meg.

Népszerű

Mi a hosszú élet titka?

Az adai Krizsán Ferencet századik születésnapján látogatta meg stábunk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy szerinte mi a hosszú és boldog élet titka.