Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Korszerű berendezésekkel bővült a Magyarkanizsai Egészségház laboratóriuma

2019-09-09
16:55
2019-09-09
17:39
Forrás
Pannon RTV
A három új gép összértéke mintegy 800 ezer dinárt tesz ki. A támogatásoknak köszönhetően az egészségház egy új elektrolit analizátorral, egy CRP-szintmérővel és egy korszerű centrifugával gazdagodott.

Az új elektrolit analizátornak, a CRP-szintmeghatározónak, valamint a centrifugának köszönhetően a laboratóriumi vizsgálatok nagy részét ezek után a Magyarkanizsai Egészségházban is el tudják végezni gyorsan és egyszerűen, így a pácienseknek nem kell több napig várakozni az eredményekre. Dukai Éva, a laboratórium vezetője elmondta, a régi centrifugák már 30 évesek voltak, ideje volt beruházni egy újba.

Dukai Éva, laboratóriumi vezető, Magyarkanizsai Egészségház: „Ez egy úgynevezett Swing Out centrifuga, amely vízszintes helyzetben kidobja az epruvettákat, a jövőben gondolom, remélem, hogy át tudunk térni az ilyen epruvetták használatára, és kevesebb vérre lesz szükség.”

A 300 ezer dinár értékű elektrolit analizátort a szerbiai Superlab vállalat adományozta az egészségháznak, míg a 360 ezer dinár értékű centrifugát az önkormányzat biztosította, így az intézmény saját költségen be tudott szerezni egy CRP-t meghatározó készüléket is, amely főleg a gyerekek vizsgálatainál lehet hasznos.

Gyólay Karolina, igazgató, Magyarkanizsai Egészségház: „Ezt különösen a gyerekeknél, sürgős esetben, illetve idősebb személyeknél szeretnénk használni, akiknél nem szeretnénk nagyobb analíziseket végezni, hanem gyorsan meg akarjuk határozni, hogy van-e gyulladás a vérben. Ezt a Magyarkanizsai Egészségház saját eszközből vásárolta, mivel hogy úgy éreztük, hogy a gyerekeknek szükségük van ezekre az analízisekre.”

A Magyarkanizsai Egészségház laboratóriumában összesen 7 szakember dolgozik, és napi szinten mintegy 60-120 páciens érkezik hozzájuk labor vizsgálatra.

Magyarkanizsa
Magyarkanizsai Egészségház
Gyólay Karolina
laboratórium

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.