Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Korszerűen felszerelt jármű a Vérátömlesztő Intézetnek

2019-06-28
12:09
2020-01-31
18:35
Forrás
Pannon RTV
Több mint nyolcvan önkéntes vajdasági véradót köszöntöttek a tartományi kormányban. Átadták rendeltetésének a Vérátömlesztő Intézet új gépjárművét, amellyel a terepi csapatok könnyebben dolgozhatnak.

Egyben felhívták a polgárok figyelmét, hogy népszerűsítsék az önkéntes véradást, mert közvetett úton egy ember egyszerre akár három életet is megmenthet.

A kishegyesi Tóth Anita 20 éve önkéntes véradó. 35 alkalommal járult hozzá közvetett módon, hogy segítsen a bajba jutottakon. Szerinte a Vérátömlesztő Intézet új gépjárműve előnyös lesz a községben megszervezett akciók során: „Én magam is várom, mert ez egy újdonság, mert nem tudjuk, hogyan fog működni. Mivel mobil, nem helyhez kötött, odaérkezik helybe, nincs külön épülethez kötve, szerintem csak jót hozhat.”

A Vöröskereszt topolyai szervezetében évente harminc alkalommal tartanak véradási akciót. Kospenda József, topolyai közgyűlési elnök, Vöröskereszt: „A topolyai Vöröskeresztben motivációs feladatokat és gyűléseket is tartunk, ezen kívül vannak különböző eljárások, amikkel igyekszünk a fiatalokat rávenni arra, hogy legyenek véradók 18 éves korukban. Szép eredményeket értünk el, tavaly 41 új véradónk lett.”

Vajdaságban 2018-ban az előző évhez viszonyítva 40 százalékkal több vért sikerült begyűjteni. Zoran Gojković, egészségügyi titkár: „Az önkéntes véradás nélkül, a humánus emberek nélkül, akik ma itt vannak velünk, az egész rendszer értéktelen lenne. Ezért kell tisztelnünk és megbecsülnünk őket, ez a mai projektünknek a célja.”

A Vérátömlesztő Intézet új gépjárművének beszerzését a tartományi kormány 45 millió dinárral támogatta. Igor Mirović tartományi kormányelnök azt is elmondta, hogy: „Az egészségügyi minisztérium két-három napja önkéntes véradásra tett felhívást, mivel időközönként az egészségügyi intézményeinkben a vértartalékok a minimumra csökkenek, ezért azt szeretnénk, ha Vajdaságban az önkéntes véradók számára jobb körülményeket biztosíthatnánk, amely során kifejezhetnék a kívánságaikat is, hiszen ők napjaink hősei.”

A tartományi kormány tovább folytatja az egészségügybe való befektetést. Jövő héttől mozgó mammográffal járják a településeket és a városokat.

Vérátömlesztő Intézet
véradás
Igor Mirović

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.