Ugrás a tartalomra

Köszönet az oltásban résztvevő egészségügyi dolgozóknak

2021.11.07
11:37
2021.11.07
17:07
Forrás
Pannon RTV
A szerb elnök megköszönte az egészségügyi dolgozóknak, hogy lassan már egy éve részt vesznek az oltakozás folyamatában, nehéz és kimerítő munkát végezve. A lakosságot továbbá felszólította arra, hogy kövessék a példáját, és vegyék fel a védőoltást.

Az elnök az első vakcinával április 6-án, a másodikkal pedig április 27-én oltatta be magát. A harmadik dózis felvétele után elmondta: részben magára vállalja azt, hogy az állam nem hozta meg időben a legokosabb döntéseket a járvány elleni harc során, mivel bíztak a polgárok felelősségteljes viselkedésében. Szerinte azokat a beoltott polgárokat, akik később mégis kórházi ápolásra szorulnak teljesen ingyen kellene ellátni, míg az oltatlanoknak maguknak kellene fizetniük azokat a kiadásokat, amiket az évi szinten befizetett egészségügyi járulék nem fedez.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Ha átlagosan 500, 550 eurót tesznek ki éves szinten az egészségügyi járulékok, számolják ki, hogy nem egész egy kórházban töltött napot lehet ebből fedezni. Ha valakinek két hónapot kell eltöltenie a kórházban, számolják ki, hogy az állam és mások mennyit fizettek az önök ott tartózkodásáért. Ezt az embereknek tudniuk kell. Mi hibáztunk, túlságosan bíztunk abban, hogy az emberek felelősségteljesek, és most már nem lehet másképpen. Egyedül annyit tudunk tenni, hogy felszólítjuk és kérjük az embereket, hogy oltakozzanak. Örülök, hogy sok embert látok itt a Belgrádi Vásár oltóhelyén, akik felveszik a védőoltást. Ez fontos dolog, amit az országunkért tesznek.”

A szerb elnök hangsúlyozta, az első két oltás felvétele után sok emberrel találkozott, de nem fertőződött meg. Arra kérte Zlatibor Lončar szerb egészségügyi minisztert, hogy találjanak megoldást arra, hogyan tudnák megjutalmazni azokat az egészségügyi dolgozókat, akik a vörös zónákban teljesítenek szolgálatot: „Ezek az emberek kapjanak további támogatást, kedvezményes szolgálati időt. Ezek az emberek, akik egész nap itt vannak a páciensekkel, találjunk valami módot arra, hogy további segítséget nyújtsunk nekik, mert adósaik vagyunk, az életüket kockáztatják egész idő alatt.”

Aleksandar Vučić egyebek között bejelentette azt is, hogy a 2022-es év során az egészségügyi dolgozók kapják majd a legnagyobb fizetésemelést.

koronavírus
védőoltás
koronavírus elleni harc
koronavírus elleni védőoltás
Sinopharm

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:23, Frissítve: 20:48

Egyre több alkoholt fogyasztanak a kiskorúak

Minden második szerbiai kiskorú átlagosan 13 éves korában próbálja ki először alkoholt, minden tizedik pedig havonta legalább egyszer iszik - ez derül ki a Batut Közegészségügyi Intézet adataiból.

Népszerű