Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Koszorúzás Magyarcsernyén

2022.03.12
14:08
2022.03.12
19:09
Forrás
Pannon RTV
A bánáti Magyarcsernyén Petőfi Sándor mellszobránál alkalmi műsorral és koszorúzással emlékeztek az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseire. Diákok és egyetemisták tették ünnepélyesebbé az eseményt.

Ünnepi beszédet mondott Tóth László, Magyarcsernye tanácselnöke és dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági parlamenti listavezetője.

Pannon RTV/Lukács Attila

A Petőfi-szobor az első köztéri szobor Magyarcsernyén, amelyet 2015-ben állítottak fel az általános iskola előtt. A koszorúzási ünnepségen attól kezdve az iskola napját is ünneplik.

Juhász Attila, elnökségi tag, Vajdasági Magyar Szövetség: „Minden évben nagyon nagy lendülettel, örömmel, emelt fővel készülünk a nemzeti ünnepünknek a megünneplésére, az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kapcsán. Most is így van, 2022-ben. Készülünk mindnyájan, együtt a polgárok, a gyerekek és minden magyarcsernyei polgár.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A magyarcsernyeiek számára a forradalomról való megemlékezés egyben közösségi találkozó is.

Tóth László, tanácselnök, Magyarcsernye HK: „Tavaly, tekintettel a járványügyi helyzetre, nem tudtunk így összejönni, de az idén ez a helyzet adatott és éltünk is a lehetőséggel. Büszkék vagyunk rá, hogy ennyien összejöttünk, hogy sikerült egy ünnepi műsort összehoznunk. Vendégeink is vannak, az idén először Magyarországról, a bakonycsernyei testvértelepülésről.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Dr. Pásztor Bálint ünnepi beszédében hangsúlyozta, a siker feltétele mindazok összefogása, akik tehetnek valamit a nemzet fejlődéséért, de az is, hogy a célok megvalósítása érdekében szövetségeseket kell találni.

„Így jártunk mi el az elmúlt években is, Budapest és Belgrád vonatkozásában is. És az, hogy itt, Magyarcsernyén is lehet például Petőfi Sándornak mellszobra, annak köszönhető, hogy meg tudták a helyiek fogalmazni a célkitűzéseiket, és szövetségeseket tudtunk ehhez találni mind a két fővárosban.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Az esemény részeként Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a magyarcsernyei helyi közösség, a VMSZ, valamint a civil szervezetek és önkormányzatok képviselői helyezték el a kegyelet virágait Petőfi Sándor mellszobránál.

Magyarcsernye
koszorúzás
1848-49-es forradalom és szabadságharc
március 15.
megemlékezés
Juhász Attila
Dr. Pásztor Bálint

Most

21:21

Vučić: Több az újszülött, mint tavaly

521-gyel több gyermek született idén, az év első 6 hónapjában Szerbiában, mint tavaly ugyanebben az időszakban - jelentette ki Aleksandar Vučić az Instagram-profilján feltöltött videóban brüsszeli hivatalos látogatása előtt.
18:36, Frissítve: 18:58

Megállapodás a napraforgó áráról

Megállapodás született a napraforgó áráról a tiltakozó gazdák és a szerb kormány között. A Szerbiai RTV szerint a napraforgó felvásárlási ára kilogrammonként 73 dinár lesz, a kifizetés határideje pedig október 15.
16:26, Frissítve: 17:37

Dániel történetén keresztül közelebb Istenhez

Új élmények, új barátok, játékok és egy kis tanulás - erről szól az idei református tábor Szabadkán. A gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a bibliai eseményekkel és ily módon közelebb kerülhetnek Istenhez.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.