Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Közel 50 koronavírus elleni védőoltás van a klinikai tesztelés fázisában

2020-11-21
12:15
2020-11-21
18:17
Forrás
Pannon RTV
Amerikai, német, kínai, orosz? Ön melyik védőoltást venné fel a koronavírus ellen? A kérdés persze egyelőre csak hipotetikus.

Ott tartunk, hogy a gyártók sorra jelentik be, hogy elkészültek az oltóanyagok, zajlanak a harmadik fázisú tesztelések, a hatásfok tekintetében pedig szinte egymásra licitálnak. Az országok vezetői pedig igyekeznek lecsapni, amire csak lehet, hogy minél több embernek, minél magasabb védelmet biztosítsanak a koronavírussal szemben. Hogy kinek milyen oltás jut, tehát még nem tudni.

Pfizer és BioNTech. Az amerikai gyógyszergyártó cég és a német biotechnológiai vállalat közösen fejlesztett koronavírus elleni védőoltása volt az első, amelyre igazán felfigyelt a világ. November első felében, épp Joe Biden elnökválasztási győzelmének bejelentését követően jelentették meg a hírt, hogy sikeresek voltak a vizsgálatok, a szer pedig a most közzétett, friss eredmények alapján 95 százalékos hatékonyságú. Ez igen magasnak számít, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a hagyományos, influenza elleni vakcinák hatékonysága is csak 40-60 százalék között van. Rusvai Miklós, magyarországi virológus elmondta, hogy Magyarországon bizonyos vakcinák, legyen az orosz, esetleg kínai decemberben tesztelésre érkeznek oda. Itt önkéntes csoportokon több ezer emberen kell kipróbálni: „Ez a a harmadik fázis mindig olyan országokban folyhat csak, ahol intenzíven terjedőben van a járvány, mint most például Magyarországon. Hiszen ezeket mesterséges fertőzési kísérletnek nem lehet alávetni. Tehát, ha oltják őket, utána nem lehet ráfertőzni vakcinával, hogy megnézzék, hogy a vakcina hatékony.”

Negatív mellékhatásról a Pfizer nem számolt be, állítása szerint semmilyen jel nem utal arra, hogy tartani kellene az oltóanyagtól. Azt azonban még nem tudni, mennyi ideig tarthat a vakcina által biztosított védelem, ehhez ugyanis kétéves utókövetés szükséges. A Pfizer vezérigazgatója elmondta: az év végéig összesen 30-40 millió adagot tudnak legyártani a vakcinából, ami két részoltással számolva azt jelenti, hogy 15-20 millió ember kaphatja meg azt. Hogy pontosan kik lesznek ők, arról még nem döntöttek, de vélhetően a veszélyeztetett csoportokba tartozók és a fertőzésnek fokozottabban kitettek. A gyártók közlése szerint 2021-ben akár 1,3 milliárd adagot is elő tudnak majd állítani, de ez még mindig nem lesz elég ahhoz, hogy fedezze a világ vakcinaszükségletét.

Az amerikai-német vakcina iránt Szerbia és Magyarország is érdeklődik. A Szerbiába érkező védőoltásokat viszont a helyi szakembereknek is be kell bevizsgálniuk - nyilatkozta dr. Miroslav Savić, a Szerbiai Gyógyszerügynökség tagja: „Az elképzelhetetlen, hogy bármely gyógyszergyártó vállalat úgy lépjen kapcsolatba a hazai gyógyszerügynökséggel, hogy előtte ne egyeztessen a vakcináról a többi országos szervezettel. Itt elsősorban a két legnagyobb ügynökségre, az Európai Gyógyszerügynökségre és az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügynökségre gondolok.”

Szerbia összesen 1,8 millió adag oltást rendelt, jórészt ebből a fajtából. Elsőként az egészségügyi dolgozók és a katonaság, valamint a rendőrség kapja majd meg. Aleksandar Vučić államfő korábban azt mondta, hogy még az év vége előtt megpróbálnak valamennyit beszerezni a védőoltásból, hogy a legveszélyeztetettebb réteg még idén kaphasson belőle.

Miután a Pfizer és BioNTech bejelentette sikeres oltóanyagát, hirtelen a többi gyártó is ugrott, és 90 százalék feletti hatékonyságú vakcinákról adtak hírt. Az orosz Szputnyik állítólag 92 százalékban hatásos. Ez a szer hamarosan Magyarországra is megérkezik. Még idén egy kisebb szállítmány jön a teszteléshez, majd januárban jöhet a nagyobb mennyiség. A Szputnyikból egyébként várhatóan Szerbia is vásárol.

Itt van még a kínai Sinovac is, amely állítólag kevés antitestet képes előállítani, de készítői szerint ez is elég, mert az ún. immunológiai memóriánkat ez is beindítja. Előnye viszont, hogy gyors immunválaszt vált ki, így vészhelyzeti használatra is alkalmas lehet. A Sinovac tesztelését egyébként Brazília nemrégiben felfüggesztette, mert állítólag súlyos mellékhatás jelentkezett, részleteket azonban nem közöltek. A kínai oltóanyag egyébként szintén rajta van a magyarok „bevásárlólistáján.” Magyarország álláspontja ugyanis az, hogy minél nagyobb választékot kell biztosítani.

Nemrég egyébként egy újabb amerikai vakcinát is bejelentettek. A Moderna hatékonysága egy 35 ezres tesztelés szerint 94,5 százalékos, ráadásul könnyebben szállítható és tárolható, mint a konkurens termékek.
Persze világ-szerte megy a fejlesztés, és készül az oltás például a svéd-brit Astra-Zenekánál, a Sanofiánál és a Johnson&Johnsonnál is. Összesen 47 oltás van a klinikai tesztelés fázisában.

De hogy ne legyen túl nagy az öröm, ne feledkezzünk meg a WHO, vagyis az egészségügyi világszervezet álláspontjáról sem, mely szerint, bár ígéretesek a fejlesztések, nincs a koronavírus ellen biztos vakcina. A szervezet főigazgatója nemrégiben úgy fogalmazott, elegünk lehet a vírusból, de neki még nincs elege belőlünk.

koronavírus
védőoltás
Pfizer
Pfizer-féle vakcina

Most

07:41, Frissítve: 08:14

Összefogással Olivér gyógyulásáért

A bajmoki Pál Gajódi Olivérnek szerte a világon akadnak jóakarói, akik kisebb-nagyobb adományaikkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a lassan egy éves kisfiú megkapja azt, amire a legnagyobb szüksége van: egy génterápiás kezelést.
19:50, Frissítve: 19:55

Négy áldozata van a robbanásnak Bristol közelében

Négy ember meghalt, egy pedig súlyosan megsérült egy robbanásban az angliai Bristol közelében - számolt be a Times egyik újságírója Twitter-bejegyzésében. A munkások egy vegyi tartály tetején voltak, amikor az felrobbant.

Népszerű

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.