Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A közös emlékezés az, ami összeköti a magyarságot

2017.10.23
20:51
2020.01.31
18:21
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán a vajdasági magyar közösség központi megemlékezésén többek között részt vett Csepreghy Nándor magyar államtitkár, miniszterhelyettes és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

Világszerte az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezik a magyarság, így Szabadkán is. Elválaszthatnak bennünket földrészek, országhatárok, de a közös emlékezés az, ami a mai napon szellemi szempontból összeköti a magyarságot - hangzott el a Jadran Színpadon a vajdasági magyar közösség központi megemlékezésén az évfordulón.

Megtiszteltetés a határon túl, Szabadkán részt venni egy megemlékezésen, amely az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szól, hiszen a határokon túl nap mint nap tenni kell a megmaradásért, minden egyes nap egy harc - így kezdte ünnepi beszédét Csepreghy Nándor magyar miniszterhelyettes a szabadkai megemlékezésen. Majd egyebek között a következőket mondta: „1956. október 23-án az egész világnak kiáltottunk, nem rab nép a magyar, soha nem volt és nem is lesz. Október 23-án mától kezdve azt is ki kell mondanunk, Európa nem eladó, a nemzeti értékeink nem eladók, a 2000 éves történelmünk szintén nem eladó. Október 23-a legfontosabb üzenete számunkra, hogy van, ami sohasem változik, mi magyarok a szabadság népe vagyunk, ahogyan voltunk 56-ban és maradunk ma is. Maradunk, akik voltunk, szabad magyarok, szabad nemzetekből álló keresztény Európában.”

A miniszterhelyettes hozzátette, a magyarok szabadok akarnak lenni. Úgy tűnhet, a szabadság jelenleg nincs veszélyben, azonban Európában könnyedén olyan helyzet adódhat, amely veszélyezteti a szabadságot. Összefogással, összekapaszkodással azonban sikerülhet legyőzni a régió kihívásait - emelte ki Csepreghy Nándor.

Faludy György Pokolbéli víg napjaim című könyvéből vett idézettel kezdte ünnepi beszédét Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke szerint nincs mit szégyellnie a magyar nemzetnek, mert vérrel, verítékkel szerezte vissza becsületét két diktatúra után. Elmondta, elfogadhatatlan, hogy vannak olyan közszereplők, akik még ma is ellenforradalomként ítélik meg 1956-ot. A 21. századi Európa nem akarja tudomásul venni '56 erőfeszítéseit, új fogalmakat kreál, demokrácia-deficitről és a szolidaritás hiányáról beszél - tette hozzá a VMSZ elnöke. Beszédében azt mondta: „A magyar nemzethez tartozik az, aki magát oda tartozónak tartja. Bennünket, vajdasági magyarokat ez tartott meg a legnehezebb időkben is, akkor is, amikor az '56-os hazaáruló ideológia követői a nemzetrészeket kívánták egymás ellen fordítani 2004-ben és most is, amikor annyival előbbre valónak tekintik az afrikai migránsok befogadását, hogy politikai témájukká teszik, mondván, probléma a határon túli magyarok szavazati joga.

A beszédek után a Jadran Színpadon a Budapest, vérfürdőváros című darabot láthatta a közönség.

Szabadka
megemlékezés
Pásztor István
Csepreghy Nándor
magyar
1956-os magyar forradalom és szabadságharc

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.