Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Közösség-Kutatás-Kihívás elnevezéssel rendeztek konferenciát Szabadkán

2018.04.14
20:17
2018.04.14
20:36
Forrás
Pannon RTV
Vajdasági Magyar Tudóstalálkozót szerveztek ma a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Az egész napos tanácskozásra az egész Kárpát-medence területéről érkeztek előadók.
Pannon RTV

A Közösség-Kutatás-Kihívás című konferencián a mai napon 55 kutató tartott előadást, mindezt négy szekcióban: humán-, társadalom-, természet- és műszaki tudományok terén. Fehér Illés biokémikus a Tisza vízgyűjtő területe egyik szakaszának nehézfém-szennyezettségéről szóló csoportos kutatást mutatta be. „A természetvédelem tulajdonképpen egy közönséges szólam, mert mindenki nagyon szépen beszél róla, de lényegében senki nem csinál semmit. A Tisza vízminőségét a második kategóriába sorolják, hogy a turizmust ne csapjuk agyon, de a víz minősége a harmadik kategóriába tartozik.”

Pannon RTV

Gyimóthy Tibor a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezetője (Informatika Kar, Szoftverfejlesztés Tanszék) a biztonságos internetezés területén szerzett tapasztalatait osztotta meg. „Manapság rengeteg eszköz van az interneten. Az előadásomban is említettem, hogy vannak olyan becslések, hogy 2020-ra közel 30 milliárd eszköz lesz az internetre kötve, amelyek távolról is elérhetők és folyamatos veszélyt jelenthetnek.”

Pannon RTV

Muhi Béla, az Educons Egyetem tanára a társadalomtudományok szekcióban adott elő. „A smart city megoldásait igyekeztük kiboncolni. Mint eszközt, a marketing stratégia számos nagyvárosban alkalmazta. Ez a bizonyos smart city koncepció, amely lényegében az intelligens város, az okos város terminust takarja.”

Pannon RTV

Idén már 9. alkalommal szervezte meg a tudóstalálkozót a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács. Lendák Imre, elnök, Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács: „A konferenciát fontos hálózatépítési, ismerkedési lehetőségként látom a vajdasági magyar kutatók számára. Természetesen van a kutatási elem, ami nagyon fontos, de nem az egyetlen eleme ennek a konferenciának, mert itt arról is szó van, hogy sokakkal évente egyszer találkozunk, ezen a konferencián.”

Az eseményt az Aranybagoly-díj átadása zárta, amelyet a humán tudományok területén elért kiváló kutatási eredményeiért Toldi Éva, az újvidéki Magyar Tanszék egyetemi tanára, a természettudományok területén pedig Pósa Mihály, az újvidéki Gyógyszerészeti Tanszék tanszékvezető-helyettese kapta.

Vajdasági Magyar Tudóstalálkozó
Szabadka
Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar
Közösség-Kutatás-Kihívás

Most

12:55, Frissítve: 13:00

Friss olimpiai hírek

Németh Nándor és Barna Andrej is elődöntőbe jutott 100 méter gyorson. Kapás Boglárka 200 méter pillangón szerepelt jól, és bent van a szám elődöntőjében.
11:49, Frissítve: 11:55

A járvány miatt veszélyben az olimpia

Tokióban a hétnapos átlag közel 50 százalékkal nagyobb az előző heti számnál. A szakértők arra figyelmeztettek, hogy a japán fővárosban kritikus koronavírushelyzet alakulhat ki.

Népszerű