Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Központban a környezetvédelem

2021.09.24
18:41
2021.09.25
11:50
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a Kutatók éjszakáját Szabadkán, az Ivan Sarić Műszaki Iskolában.

Idén a fő hangsúly a környezetvédelmen volt, amit a kiállítók biológiai és vegyészeti szemszögből világítottak meg, sőt, az érdeklődők a robotika világával is megismerkedhettek.

Pannon RTV

A Szabadkán megszervezett Európai Kutatók Éjszakáján összesen 120 diák vett részt, általános és középiskolákból, valamint felsőoktatási intézményekből. Az idei év témája a környezetvédelem, így minden kísérlet tematikája erre épült. Horváth Réka az ökológiai lábnyomot mérte: „Az ökológia lábnyom alatt azt értjük, hogy az ember milyen hatást gyakorol a környezetére. Itt a jelenlévők ki is tölthetnek ezzel kapcsolatban egy kérdőívet, aminek a végén megkapják pontszámaikat, hogy az alapján melyik kategóriába sorolhatók.”

Pannon RTV

Pijuković Martin saját építésű rajzológépet hozott el a kiállításra: „Ez egy rajzológép, de lehet kettő az egyben, ami alatt azt értem, hogy gravírozó is, ami nincs kész, meg a rajzoló fele, amit most látnak.”

Pannon RTV

Számos szabadkai tanintézményből érkeztek szervezetten a csoportok.

Sárkány Zsombor, tanuló: „A hőérzékelő Stirling-motornak az a lényege, hogyha meggyújtjuk és elkezdjük melegíteni alulról és megpörgetjük egy picit az alját, és tovább melegítjük, akkor ez egyre gyorsabban fog pörögni. Ez azért van, mert benne vagy egy hőérzékelő, és melegítjük, akkor egyszerűen csak pörög.”

Pannon RTV

A tudomány népszerűsítése mellett a fő hangsúly a környezetvédelmen volt.

Zlatko Čović, a kiállítás szervezője: „Nagyon fontos, hogy a résztvevők olyan programokat fognak látni, ami egyszerű dolgokkal megvalósítható. Például újrahasznosítható anyagokból mit tudnak elkészíteni, valamint milyen informatikai, robotikai, mechatronikai projektekkel tudunk nekünk jobb életet és tisztább környezetet létrehozni.”

A szervező még hozzátette, örül, hogy a fiatalok ennyire nyitottak és érdeklődőek minden évben.

Európai Kutatók éjszakája
Szabadka
környezetvédelem

Most

22:52, Frissítve: 23:00

Kocsis Máté: életbe lép a Gyurcsány - Márki-Zay paktum

A baloldal hatalmat akar, annak viszont feltétele, hogy a miniszterelnök-jelölt és a legnagyobb baloldali párt elnöke ezt megkösse - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője az ellenzéki előválasztásra reagálva vasárnap közösségi oldalán.
22:28, Frissítve: 22:46

Márki-Zay Péter nyerte az előválasztást

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje 57-43 arányban nyert a magyarországi ellenzéki előválasztás második fordulójában. A voksolás másik miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára gratulált Márky-Zay Péternek az előválasztáson elért sikeréhez.

Népszerű

Fogjunk össze a tiszaszentmiklósi Szarvák családért!

Ismét jó szándékú emberek segítségét kéri a tiszaszentmiklósi Szarvák Krisztina és családja. Az édesanya tavaly egyedül maradt hét gyermekével, miután férje rövid, súlyos betegség következtében elhunyt.