Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Krisztus feltámadását ünnepeljük

2022.04.17
19:00
2022.04.18
08:49
Forrás
Pannon RTV
A kereszténység legnagyobb ünnepe a húsvét, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe. A Biblia szerint a pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vasárnap Jézus feltámadt.

Keresztelővel kezdték a húsvéti istentiszteletet a bácskossuthfalvi református templomban. Ezt követte az ige hirdetés, és az úrvacsora. Haverpus Lajos családjával érkezett, elmondta számára ez az ünnep a szeretetet jelenti. „Húsvét a szeretet ünnepe. De főként inkább a család ünnepe. A mi húsvéti ünnepi ebédünk a sonka, tojás és minden egyéb. A legfontosabb, hogy ki ül az asztal körül, nem az, hogy mi az asztalon. Persze az is fontos, de a körülötte lévők a legfontosabbak.”

Besze Ibolya régen járt már a bácskossuthfalvi református templomban. Most az ünnep alkalmából döntött úgy, hogy ellátogat az istentiszteletre. „Rokonokat látogatok és mivel régen voltam ebben a templomba ezért szerettem volna ma eljönni. Úgy érzem megnyugvást fog hozni.”

Jézus kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, és feltámadásával győzelmet aratott a halál felett. A húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. A húsvét a valláson kívül is a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. Móricz Árpád, református lelkész, Bácskossuthfalva: „Húsvétvasárnap a legfontosabb napja a keresztény életnek. Hiszen a halál feletti győzelmet ünnepeljük. Ez az áttörő üzenet, amelyet Jézus a világra hozott, illetve megmutatta azt, hogy a halál után élet van. Méghozzá ő úgy vezet bennünket, hogy az örök életet mutatta meg ez által.”

Hozzátette, a húsvét támpontot ad mindenkinek, hogy a halál nem a megsemmisülést jelenti hanem átlépést egy gond nélküli világba.

húsvétvasárnap
feltámadás
Bácskossuthfalva
mise
Móricz Árpád

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű