Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Krisztus feltámadását ünneplik az ortodox hívek

2021.05.02
07:13
2021.05.02
19:56
Forrás
Pannon RTV
A húsvétot, Jézus Krisztus feltámadását ünneplik az ortodox hívek. Ez a nap a legnagyobb keresztény ünnep, egyben a legvidámabb is, hiszen a feltámadás az új reményt és a megváltást hozza az emberiségnek.

A tavalyi szigorú korlátozások után idén már lehetnek hívek a templomokban.

A pravoszláv szokások szerint az ünnepi ebédnél piros tojást törnek a családtagok, így remélve a bűnbocsánatot.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Húsvét vasárnapját ünneplik az ortodox hívek. Ez a nap a legörömtelibb keresztény ünnep a pravoszláv hívek számára is. Jézus a pénteki keresztre feszítése után a harmadik napon, vagyis vasárnap feltámadt, legyőzte a halált. Ezzel megadta az emberiség részére az örök élet lehetőségét. 

Pannon RTV/Juhász Géza

Húsvétot a Julianus-naptár követői számára is a negyvennapos nagyböjt előzte meg, amivel Jézus sivatagi böjtjére emlékeztek. Ilyenkor tilos volt a húsételek fogyasztása, sőt zsíron vagy olajon készített ételektől is tartózkodtak a pravoszláv hívők. A nagyhétben Jézus Jeruzsálembe való bevonulására emlékeztek csakúgy mint a Gergely-naptár követői, majd nagypénteken miután Jézust keresztre feszítették, a leggyászosabb két nap következett. Ezeken a napokon az igaz hívek még szigorúbb böjtbe fogtak. 

Pannon RTV/Juhász Géza

A harmadik napon, vagyis vasárnap Krisztus feltámadott, és halálával megváltotta az emberiséget a bűntől, győzelmet aratva a halál felett. Idén a szerb pravoszláv egyházban a járványügyi előírásokat betartva, már hívek előtt tarthatják az ünnepi liturgiákat Szerbia-szerte.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A böjt után húsvétkor ünnepi lakomával ünnepelnek a hívek. Leginkább bárányt fogyasztanak és főtt tojást, amelyek sajátos szimbólummal bírnak. Észak-Szerbiában a sonka készítése is szokásukká vált. A húsvéti szokások közül a pravoszlávoknál a tojásfestés és a tojáskoccintás a legnépszerűbb. 

Pannon RTV

A pravoszláv hívők Hristos vaskrse, vagyis Jézus feltámadott köszöntéssel üdvözlik egymást és erre Vaistinu vaskrse vagyis Valóban feltámadt mondattal válaszolnak.

húsvét
ortodox
ünnep

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:06, Frissítve: 18:21

Jelentős romlás esetén távoktatás

Csak akkor vált át a teljes szerbiai iskolarendszer az online oktatásra, ha a járványügyi adatok a helyzet jelentős romlását mutatják – közölte a szerb Oktatási Minisztérium.
18:01, Frissítve: 18:44

1956-ban nagy leckét kapott a magyarság

Csakis önmagára számíthatott, és azok a fiatalok, akik részt vettek ebben, 1956 legbátrabbjai voltak- hangzott el azon a megemlékezésen, melyet szombat délután tartottak Horgoson az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének napján.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.