Ugrás a tartalomra
FoNet/MOD

Kritikus helyzetben van a szerbiai hadsereg

2019.07.04
11:43
2019.07.04
11:48
Forrás
Vajdaság MA
El kellene gondolkodni a sorkatonai szolgálat visszaállításán - írja a Balkanska bezbednosna mreža portál.

A jelenlegi, hivatásos katonaság ugyanis hatalmas káderproblémák elé néz. 2011 óta a szerb hadsereg 250-300 ezer potenciális tartalékostól esett el a sorkatonaság felfüggesztése miatt. Az önkéntes alapon történő katonai szolgálatra pedig alig 15 ezren jelentkeztek - írja a portál.

A hivatásos katonaság bevezetésével elhanyagolták a passzív tartalékos egységeket, az aktív tartalékos egységeket pedig meg sem tudták alakítani, hiszen csökkent a katonai behívókra jelentkezők száma. A portálon megjelent adatok szerint egy átlagos szerb tartalékos 10-15 évvel idősebb, mint 50 évvel ezelőtti társa, az esetek 99 százalékában pedig semmilyen kapcsolata sincs a katonasággal azóta, hogy letöltötte a sorkatonai szolgálatot. A szerb katonaság szakszervezetének adatai szerint a hadsereget naponta két hivatásos katona, egy tiszt és egy altiszt hagyja el.

FoNet/MOD

A kötelező sorkatonai szolgálatot norvégiai, svédországi és kínai modell alapján kellene bevezetni, amely szerint minden katonaságra alkalmas fiút és lányt felvesznek a nyilvántartásba, de közülük csak azokat hívnák be, akikről feltételezik, hogy érdekli őket a katonai szolgálat.

hadsereg
sorkatonaság

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű