Ugrás a tartalomra

Kukorica Móva Felsőhegyen

2022.10.09
12:03
2022.10.09
17:04
Forrás
Pannon RTV
16. alkalommal tartották meg a Kukorica Móvát Felsőhegyen. Az eseményre számos hagyományápoló csoport érkezett, akik kalákában végezték az őszi betakarítást.

Örömmel láttak munkához a résztvevők. Számukra ez sokkal inkább szórakozás, mint kötelesség. Régen ilyenkor gyűlt össze a falu apraja-nagyja. Az ilyen események pedig újra összehozzák a közösséget. Papp Péter Pál, Zenta: „Ma már az változott meg, hogy kombájnok dolgoznak. Mi ezt a hagyományt nem ápoljuk, mert nem beteg, hanem továbbvisszük, és szeretnénk bemutatni most is azt, hogy valamikor az őseink hogy szedték a kukoricát, hogy kúpoztak, hogy kötöttek.”

A férfiak kukoricát törtek és kúpoztak, az asszonyok pedig hagyományos reggelivel készültek. Ezen felül főzőversenyt is szerveztek. A zentagunarasiak kakaspörkölttel készültek. Hatala Mária, tag, Mag Hagyományápolók Egyesülete, Zentagunaras: „Ezt azért érezzük fontosnak, hogy tudják a következő generációk is, hogy hogyan van az előkészítve, meg miből van, mert lehet, hogy csak üzletben látnak kakast vagy csirkét, vagy tyúkot, vagy akármit. Így meglátják, és a közeljövőben majd jobb kedvük lesz, hogy eljöjjenek.”

A régimódi kukoricatörést bemutató megmérettetésre Vajdaság több településéről érkeztek, 15 csapat nevezett be, de a főzőverseny iránt is sokan érdeklődtek. Ősz Szabó Imre, szervező: „Nem mondhatnám, hogy a kukoricának nagy ünnep, mert itt most olyan parcellán szedjük a kukoricát, ahol locsolták. Tudjuk, hogy nagyon sok helyen viszont nem termett semmi, vagy apró szeműek, tehát nem volna mit ünnepelni, de a hagyományt, ha meg akarjuk tartani, nem akarjuk elfelejteni, akkor az idén is megtartjuk, megtartottuk ezt a rendezvényt.”

Az eseményt a felsőhegyi Önkéntes Központ szervezte.

Kukorica Móva
Felsőhegy
kukorica

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:30, Frissítve: 19:57

Száz fiatal labdarúgó a Csubela Ferenc Emléktornán

Száz fiatal labdarúgó részvételével zajlott a Csubela Ferenc Emléktorna Bácskossuthfalván. A kispályás kupán 16 csapat versengett helyi és környékbeli fiatalok részvételével. Csubela Ferenc, a VMSZ egyik alapítója és első elnöke volt.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.