Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Külhoni kihelyezett képzések Szabadkán, Zentán és Zomborban

2021.08.11
14:16
2021.08.11
16:48
Forrás
Pannon RTV
2021-ben is támogatja a magyar állam a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő kihelyezett képzéseit. Idén többek között Szabadkán, Zentán és Zomborban is meghirdették a képzéseket.

Három szerbiai városban is indítanak kihelyezett képzést a magyarországi felsőoktatási intézmények. Zentán a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem mezőgazdasági és kertészmérnöki alapképzésére, továbbá két mesterszakára, a vidékfejlesztési agrármérnöki, idén először pedig a kertészmérnökire is jelentkezhetnek az érdeklődők.

Simon Gergely, a MATE egyetemi docense is tanít Zentán. Mint mondja, a fiatalok érdeklődőek, és mindenben készen állnak segíteni nekik, hogy a legjobbak legyenek szakmájukban.

„2000-ben voltam kint először tanítani, tehát immáron 20 éve járok ki Vajdaságba. Látom az ottani fejlődést is, látom a hallgatók irányultságát is, látom azt, hogy a nyugat-európai mezőgazdasági színvonal, a gondolkozásmód Szerbiában, Vajdaságban is jelen van. Látom azt, hogy a hallgatóknak a korszerű mezőgazdasági agrárkertészeti ismeretekre van igénye, és mi ebbe az irányba próbáljuk őket képezni.”

Pannon RTV/Csipak Edvin

2010-ben még nem volt Magyarországnak Kárpát-medencei külhoni képzési stratégiája – mondta Hankó Balázs. A magyarországi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár hozzátette, a rendszer kialakításával már tavaly több mint 1100 fiatal vett részt a programban.

„Délvidéken is három várost emelnék ki: Zentát, Zombort és Szabadkát. Azt mondhatjuk, hogy Zentán agrárképzések indulnak, az agrárképzések indításában a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem vesz részt. Szabadkán az Óbudai Egyetem indít mechatronikai mérnőkképzést, Zomborban pedig a Pécsi Tudományegyetem ápolás, betegellátás területén indít felsőoktatási képzést.”

Az adott intézmények a saját szabályozásuk és felvételi eljárás rendjük alapján veszik fel a hallgatókat – tette hozzá a magyar felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Az érdeklődők bővebb információt a www.felvi.hu weboldalon találnak.

felsőoktatás
kihelyezett képzés
Szabadka
Zenta
Zombor
Hankó Balázs
Simon Gergely
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
kertészmérnök
agrárkertészeti
mechatronikai
Óbudai Egyetem
Pécsi Tudományegyetem
ápolás
betegellátás

Most

19:21

Kijevbe utazik a Vatikán külügyminisztere

A szentszéki diplomáciát vezető Paul Richard Gallagher érsek szerdától Ukrajnában a vallási és politikai élet képviselőivel találkozik, valamint felkeresi a háborús helyszíneket - közölte a Szentszék Twitter-fiókján kedden.
17:08

Vajdasági szavalók Bécsben

Verőfény néven 25. alkalommal szervezett zenés-verses vetélkedőt az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége Bécsben, a Collegium Hungaricumban.

Népszerű