Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Laskovity Zoltán

Lakossági fórum Horgoson a migránshelyzetről

2022.11.15
20:36
2022.11.15
21:59
Forrás
Pannon RTV
Horgoson egyre többen érzik úgy, hogy ellehetetlenül a normális élet a faluban a migránsok nagy száma miatt. A helyiek csütörtökön lakossági fórumot tartanak a helyzet miatt.

Gorácz Sándor és családja a horgosi Alkonyat utcában lakik, ahol időnként 50-100 fős csoportokban vonulnak az illegális bevándorlók. A gyerekeket sem merik kiengedni.

„Nagyon sokan, tehát nagyon kellemetlen az élet, tehát az, aki beengedte őket, szeretném, ha idejönne egy hétre, és itt lakna, hogy meglássa, milyen az, amikor az ember nem nyugodt.”

Ottjártunkkor is sok volt a migráns az utcában.

A horgosi Alkonyat utca az autópályával határos. Az autópálya túloldalán pedig az elhíresült Gucci-tanya található, ahol a helyiek szerint csaknem ezer bevándorló húzódik meg, túlnyomó többségük marokkói. Onnan az autópályán átfutva, gyakorlatilag az életüket kockáztatva mennek be a faluba bevásárolni, illetve térnek vissza oda. A migrációs helyzet valóban súlyos Horgos területén, ezért lakossági fórumra kerül sor november 17-én, csütörtökön, 17 órától Horgoson, a magyarkanizsai önkormányzat illetékeseinek részvételével, hogy megvitassák a polgárok panaszait, ami a migrációs helyzetet illeti.

A lakossági fórum napirendjén szerepel a lehetséges megoldások megvitatása is.

Gorácz Sándor: „Elmegyünk, reménykedünk, de semmit nem várok. Biztos vagyok, hogy semmi változás nem lesz.”

A Horgos külterületén tartózkodó migránsok legnagyobb része férfi.

Egyikük nyilatkozott stábunknak. „Mi algériaiak vagyunk, a társam marokkói. Ausztriába tartunk, aztán pedig Olaszországba megyünk. Szeretnénk, mindannyian szeretnénk egy jobb életet, mert ugye tudod, a mi országainkban gondok vannak.”

Horgos közelében van olyan migránstábor, ahol közel ezren vannak. Az illetékesek szerint néhány ezer lehet a bevándorlók száma.

Horgos
migráns
lakossági fórum

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű