Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Lakossági fórumot tartottak Bajmokon

2020-02-24
21:01
2020-02-25
15:59
Forrás
Pannon RTV
A bajmoki magyarságot az elmúlt időszakban a széthúzás jellemezte, hiányzott a közösségmegtartó erő és a tenni akarás.

Részben emiatt szinte semmilyen beruházás sem valósult meg a településen - hangzott el a bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ nagytermében megtartott hétfő esti lakossági fórumon. A közeljövőben viszont, a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásával, mintegy 400 ezer euróból felújítják a helyi katolikus templom tetőszerkezetét.

A bajmokiakat nyomasztó számos gond egyike a migránsok folyamatos jelenléte a településen - mondta Hegyi Erika, a VMSZ helyi szervezetének elnöke: „Üres házakba sajnos betörnek, és hozzászoktunk a jelenlétükhöz, de nem tudunk ebbe a helyzetbe belenyugodni. Ez egy kicsit gondot okoz itt mindannyiunknak.  Most a tervünk a katolikus templom tetőszerkezetének a cseréje, ezt nagyon jó lenne elérni, itt a magyarság részére ez nagyon sokat jelentene.”

Sindrity Irén, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi alelnöke szerint meg kellene végre oldani a határátkelő 24 órás nyitvatartását, mert sokan ingáznak napi szinten Bajmok és Bácsalmás között: „Ha egyelőre nem is lehet azt elérni, hogy 0-24-ig nyitva legyen, akkor legalább csak olyat, hogy például reggel 6-kor, és akkor este 10-ig, hogy aki el akar menni dolgozni és vissza szeretne érni, az ezt könnyen megtegye.”

Dr. Bagi Boján örömmel nyugtázta, hogy a lakossági fórum helyszíne megtelt. A VMSZ elnökségének tagja született bajmokiként azt mondta: ez annak a jele, hogy a település magyarsága erőre kapott és végre belátta, hogy csak együtt, közösséggé kovácsolódva lehet boldogulni: „Szerintem a magyar közösség egy kis közösség, amelynek nagy ereje van, és úgy kell elképzelni, mint egy kastélyt, amely dombon van fölépítve, könnyen támadható, de könnyen is védhető.”

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője pedig kitért a MNT közvetítésével folyósított beiskoláztatási programra, a Szülőföldön magyarul, a Prosperitati Alapítvány, továbbá a civil szervezeteknek szánt pályázatokra.

Fél éve döntött úgy a VMSZ vezetősége, hogy Bajmokon meg kell erősíteni a magyarság érdekképviseletét, és az összefogásra kell biztatni a település magyarságát - fogalmazott Pásztor Bálint, a párt alelnöke: „Ebbe beletartoznak a VMSZ tagjai, a szimpatizánsok, a Dózsa Magyar Művelődési Központnak a tagjai, és ez a mai lakossági fórum ennek a folyamatnak a részét képezi. Azért jöttünk, hogy áttekintsük, mi történt az elmúlt bő fél évben, illetve, hogy meghallgassuk az embereket, hogy mik a település fejlődését érintő elképzelések.”

A gondokra kitérve hozzátette: a VMSZ folyamatosan napirenden tartja a kis határátkelők nyitvatartásának módosítását. A migránsokat illetően azt mondta: az állami szerveknek szavatolniuk kell a polgárok biztonságát, az illegális bevándorlóknak pedig nincs helye a mi településeinken.

lakossági fórum
Bajmok
Bajmok-Bácsalmás határátkelő
migránsok
Pásztor Bálint
Juhász Bálint
Vajdasági Magyar Szövetség
Bagi Boján

Most

13:32, Frissítve: 15:37

Húsvét a Pannon Televízióban

A Pannon TV is készül az ünnepekre. A rendkívüli helyzetben remek filmekkel és külön vallási műsorokkal tesszük színesebbé a húsvétot. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt várjuk.

Népszerű