Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Lana és Gavrilo is jól vannak

2021.07.06
11:41
2021.07.06
20:12
Forrás
Pannon RTV
Jó hírekkel szolgálhatott a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója, dr. Mikos Borbála. Lana Jovanović az amerikai kezelés után érkezett Budapestre, míg a kis Gavrilo Đurđević a magyar fővárosban kapta meg a génterápiát.

A két SMA-s szerbiai gyermek állapotáról néhány hete számoltunk be utoljára. Azóta mindketten sokat fejlődtek.

Gavrilo Đurđević május végén érkezett meg a budapesti Bethesda Gyermekkórházba. Számos vizsgálat elvégzése után június nyolcadikán megkapta a génterápiát. Ő és szülei már nincsenek a kórházban, csak rendszeresen járnak ellenőrzésre.

Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója, a Zolgensma team vezető orvosa: „Ami nagyon nagy előrelépés, hogy a gépi légzéstámogatást ő jelenleg már csak az éjszakai alváshoz igényli, és a mozgásában csodálatos fejlődés következett be, nem csak az édesanyja elmondása szerint, hanem a saját kontrollvizsgálataink eredménye szerint is. Ő már önállóan hasra fordul, megemeli a fejét, a kezével nagyon ügyesen dolgozik és tevékenykedik, célzott mozdulatokat tesz.”

A doktornő hozzátette, a mozgásteljesítményt felmérő skála alapján nyolc pontot emelkedett Gavrilo mozgásteljesítménye három hét alatt.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Lanával és édesanyjával, Aleksandrával a Bethesda Gyermekkórház udvarán futottunk össze. Éppen ellenőrzésre érkeztek az intézménybe, hisz nekik sem kell már állandóan a kórházban lenniük.

Dr. Mikos Borbála, a Bethesda Gyermekkórház orvosigazgatója, a Zolgensma team vezető orvosa: „Őnála is nagyon szép a fejlődés üteme. Közel egy héttel ezelőtt el tudtuk engedni őt a szüleivel a budapesti tartózkodási helyükre, és megkezdődhet neki most már a rehabilitációs foglalkozása is, amire rendszeresen bejárnak hozzánk a kórházba.”

Lana június 9-én érkezett meg Budapestre az Amerikai Egyesült Államokból. Akkor először felmérték az állapotát, és egy ideig az intenzív osztályon is volt. Mostanra azonban már szemmel láthatóan javult az állapota. A doktornő elmondása szerint kiegészítő vizsgálatokat végeztek, módosították a táplálását, hogy a megfelelő módon bejuthasson a szervezetébe a szükséges mennyiségű fehérje és kalória.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter
SMA
Lana
Gavrilo
Bethesda Gyermekkórház
Mikos Borbála
Lana Jovanović
Gavrilo Đurđević

Most

14:36, Frissítve: 16:41

High-Tech Suli Óbecsén

Korszerű digitális tantermet avattak fel az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában. Az intézmény a magyarországi Mészáros Csoport által létrehozott High-Tech Suli program pályázatán 30 millió forintos támogatást nyert.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.