Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Lassan virágdíszbe borulnak a temetők, egyre nagyobb a virágkínálat a piacokon

2019-10-13
12:18
2019-10-13
19:22
Forrás
Pannon RTV
Megjelentek a szebbnél szebb cserepes krizantémok a szabadkai piacokon. Nem egészen három héttel mindenszentek és halottak napja előtt egyre többen mennek ki a sírkertekbe Szabadkán.

A vasárnapi, nyárutót idéző időben sokan kilátogattak, hogy rendbe tegyék szeretteik örök nyugvóhelyét. László Edit tavaly elhunyt férje sírját takarította. 55 évig éltek boldog házasságban. Egész évben rendszeresen kijár hozzá a temetőbe, most viszont - az ünnepek közeledtével - valamennyi itt nyugvó rokona sírját rendezi.

László Edit: „Muszáj a rokonok sírjait rendbe tenni, és hát normális dolog, hogy kijárunk. Engem nagyon sokszor az unokám kísér ki, mert ez a Bajai temető azt mondják, nem annyira biztonságos, és sosem szabad egyedül kijönnöm. 74 éves vagyok és nem akarják, hogy egyedül jöjjek.”

A szabadkai Bajai úti temetőben sokfelé látni frissen elültetett virágokat, a kellemes őszi napsütésben minden irányban virágillat terjeng. Érezni mindenszentek és a halottak napja közeledtét.

Nagy volt a nyüzsgés vasárnap délelőtt a szabadkai nagybani piacon. A virágtermelők is kihozták portékájukat, a vásárlók minden színben és méretben vehettek cserepes krizantémot. Šimoković Magdolna azt mondta: minden évben ilyenkor szokta beszerezni a temetőbe szánt virágot. Hozzátette, hogy ki kell használni a szép időt, hogy az ünnep előtt szebbé tegyék a sírokat.

Szádovity János virágtermesztő szerint megindult a roham, rengeteg krizantémot elad. A korai fajták már gyönyörűen virágba borultak. Szádovity János kiemelte, hogy a fehér és a bordó virágok a legkelendőbbek, ezért a sárga, barna, lila virágokból kevesebbet is termesztenek.

Nagyságtól függően a piacon 100, 150 és 200 dinárba kerül egy cserepes krizantém.

virág
temető
Szabadka

Most

12:35

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit szexuális erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.
12:13, Frissítve: 12:19

Vučić: Koszovó nem lehet az UNESCO tagja

Koszovó nem lehet tagja az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az UNESCO párizsi konferenciáján.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.