Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Edvárd

Lassan virágdíszbe borulnak a temetők, egyre nagyobb a virágkínálat a piacokon

2019-10-13
12:18
2019-10-13
19:22
Forrás
Pannon RTV
Megjelentek a szebbnél szebb cserepes krizantémok a szabadkai piacokon. Nem egészen három héttel mindenszentek és halottak napja előtt egyre többen mennek ki a sírkertekbe Szabadkán.

A vasárnapi, nyárutót idéző időben sokan kilátogattak, hogy rendbe tegyék szeretteik örök nyugvóhelyét. László Edit tavaly elhunyt férje sírját takarította. 55 évig éltek boldog házasságban. Egész évben rendszeresen kijár hozzá a temetőbe, most viszont - az ünnepek közeledtével - valamennyi itt nyugvó rokona sírját rendezi.

László Edit: „Muszáj a rokonok sírjait rendbe tenni, és hát normális dolog, hogy kijárunk. Engem nagyon sokszor az unokám kísér ki, mert ez a Bajai temető azt mondják, nem annyira biztonságos, és sosem szabad egyedül kijönnöm. 74 éves vagyok és nem akarják, hogy egyedül jöjjek.”

A szabadkai Bajai úti temetőben sokfelé látni frissen elültetett virágokat, a kellemes őszi napsütésben minden irányban virágillat terjeng. Érezni mindenszentek és a halottak napja közeledtét.

Nagy volt a nyüzsgés vasárnap délelőtt a szabadkai nagybani piacon. A virágtermelők is kihozták portékájukat, a vásárlók minden színben és méretben vehettek cserepes krizantémot. Šimoković Magdolna azt mondta: minden évben ilyenkor szokta beszerezni a temetőbe szánt virágot. Hozzátette, hogy ki kell használni a szép időt, hogy az ünnep előtt szebbé tegyék a sírokat.

Szádovity János virágtermesztő szerint megindult a roham, rengeteg krizantémot elad. A korai fajták már gyönyörűen virágba borultak. Szádovity János kiemelte, hogy a fehér és a bordó virágok a legkelendőbbek, ezért a sárga, barna, lila virágokból kevesebbet is termesztenek.

Nagyságtól függően a piacon 100, 150 és 200 dinárba kerül egy cserepes krizantém.

virág
temető
Szabadka

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.