Ugrás a tartalomra
Vebász, emlékkereszt, 1944-45
Pannon RTV

Ledöntötték az 1944–45-ös délvidéki magyar áldozatok emlékére állított verbászi keresztet

2018-02-13
16:30
2018-02-13
18:51
Forrás
Pannon RTV
Az eset két nappal ezelőtt történt, de a helyiek csak most jelentették a rendőrségnek.

Ismeretlenek ledöntötték az 1944–45-ös délvidéki magyar áldozatok emlékére állított verbászi keresztet. A feszülettel az idő sem volt kíméletes - nyilatkozta a Pannon RTV-nek a helyi polgármesteri tanácsos. Az érintettek azt remélik, hogy az emlékhelyet mielőbb sikerül rendbe hozni.     

A ledöntött feszület darabjai fogadták stábunkat a verbászi temetőben. A keresztet a Keskenyúton Alapítvány közbenjárásával emelték az 1944–45-ös délvidéki magyar áldozatok emlékére.

A rendőrség még a délelőtti órákban elvégezte a helyszínelést az emlékkereszt megrongálásával kapcsolatban. Ismeretlen tettesek ellen nyomoznak.

Vebász, emlékkereszt, 1944-45

Az emlékhely már egy ideje elhagyatott. Szemét övezi - mondta Bógáncs Andrijašević Lívia. A keresztfát már rég kikezdte az idő - tette hozzá a polgármesteri tanácsos. A talapzatot viszont - úgy véli - szándékosan rongálhatták meg. Bógáncs Andrijašević Lívia, polgármesteri tanácsos, Verbász: „Két héttel ezelőtt a kereszt felső része leesett. Nem tudtuk, hogy a fa rohad el vagy valaki megrongálta. Ma jelentették, de két napja annak, hogy látták, hogy az egész kereszt is eldőlt.”

A feltételezett vandalizmust Richard Hengel észlelte először. A helyi kultúrközpont elnöke kifejtette, hogy az emlékhely pont a protestáns és a katolikus temetők között helyezkedik el. A terület parkosítása és rendezése is tervben van. Richard Hengel, elnök, Verbászi Kultúrközpont: „Azokkal az emberekkel, akik eljöttek felvételeket készíteni a templomról és a temetőről, ellátogattunk több helyre is. A kereszthez is. Ez volt az a hely ahol kivégezték a magyarokat a második világháborúban. Ott láttam, hogy a tartóoszlopot ledöntötték. Tíz nappal ezelőtt még csak a kereszt felső része volt letörve. Most az alsó része is, szóval a teljes kereszt.”

Vebász, emlékkereszt, 1944-45

Szabadi Károly plébánost is megrázták a történtek. A Keskenyúton Alapítvány képviselőivel is körbejárta a helyszínt. Felzaklatták a látottak. Szabadi Károly, plébános, Verbász: „Fölállítottunk egy emlékkeresztet a tömegsírnál, amit sajnos, ahogy a napokban hallottuk, ledöntötték. Talán nem is egyszer, hanem többször mentek neki, ahogy észre vettem a fekvéséből. Nem könnyű dolog az ilyet látni. Kimentünk megnézni. Megpróbáljuk ugyanezt visszahelyezni, vagy egy újat. Szeretnénk egy másik tervet ehhez, ami reméljük, hogy megvalósul.”

A helyiek szerint az sem zárható ki, hogy azok a fiatalok mozdították el a helyéről az emlékkeresztet, akik gyakran gyülekeznek a temető közelében.

Verbász
kereszt
délvidéki magyar áldozatok

Most

16:45

Tartós lehűlés jön

A hét eleji napos idő után a hét második felében végre megérkezhet a késő őszies, hideg idő vidékünkre.
16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.