Ugrás a tartalomra
Pixabay/Shutterbug75

Legalább ma ne füstöljünk!

2023.01.31
14:57
2023.01.31
17:19
Forrás
Pannon RTV
Szerbiában a leggyakrabban használt dohánytermék a cigaretta, és minden harmadik ember naponta dohányzik. Ennél is aggasztóbb, hogy a dohányosok közel 16 százaléka naponta 20 vagy ennél is több cigarettát elszív.

Az ezzel összefüggésbe hozható betegségek következtében 44 ember hal meg naponta az országban.

Ingyenes fül-orr-gégészeti vizsgálaton vehettek részt a dohányosok az óbecsei Egészségházban. Bár sokan dohányoznak, kevesen éltek ezzel a lehetőséggel, pedig nagyon fontos a prevenció és a betegségek korai felismerése. A fül, az orr, a gége állapota is árulkodik a dohányzás okozta problémákról.

Slađana Gajin, fül-orr-gégész szakorvos, Egészségház, Óbecse: „Először rekedtség jelentkezik, néha nehezebbé válik a nyelés, és fülfájás is utalhat arra, hogy a gégén és az aerodigesztív traktuson valamilyen rosszindulatú folyamat indult el.”

Szerbiában nem csak az utcán, de a vendéglátóhelyeken is sokan dohányoznak, a legtöbben egész fiatal koruk óta.

Gálfi Imre, Óbecse: „- Próbáltam leszokni, 14 éves korom óta szívom.
- Mennyit cigarettázik?
- Kb. egy dobozzal, két napra elég.”

Szerbiában minden harmadik ember cigarettázik, és a dohányosok közel 16 százaléka naponta 20 vagy ennél is több cigarettát elszív.

Jonatan Pavić, Óbecse: „- Cigizek mondjuk egy két éve, a születésnapomon próbáltam, és maximum egy doboz 2-2,5 napig tart.
- Gondoltál-e már leszokni?
- Persze.”

Többek között légzőszervi problémák, szív és érrendszeri megbetegedések, valamint daganatos betegségek is lehetnek a dohányzás következményei. Sokan már csak egy kialakult betegség miatt teszik le a cigarettát.

Paja Rogan, Óbecse: „- Ötven évig dohányoztam, két éve hagytam abba, de most egy hölgytől elfogadtam a cigarettát.
- Most folytatni fogja a dohányzást?
- Nem.”

A cigaretta közel 4000 vegyületet tartalmaz, ezekből húsznál is több rákkeltő. Függetlenül attól, hogy cigarettából, szivarból, pipából vagy elektromos cigarettából származik, a füst káros nemcsak a dohányzóra, de a környezetére is.

Slađana Gajin, fül-orr-gégész szakorvos, Egészségház, Óbecse: „Főleg a gyerekek vannak kitéve ennek a veszélynek. Most olvastam egy tanulmányt arról, hogy abban a helyiségben, ahol cigarettáztak, a dohányzás után 10 órával is megmaradnak ezek az anyagok. Ha folyamatosan cigarettáznak, a gyerek önhibáján kívül folyamatosan ki van téve a dohányfüstnek, ami semmiképpen sem tesz jót neki.”

A szakorvos szerint a dohányosoknak évente legalább egyszer el kellene menniük vizsgálatra, ugyanis a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek következtében 44 ember hal meg naponta az országban.

dohányzás
dohányfüst elleni nap
cigaretta
tüdőszűrés
Óbecse

Most

17:29, Frissítve: 17:37

Tapasztalatszerző körúton

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.
16:37, Frissítve: 18:02

A hírös debellácsi nagyvásár

A torontálvásárhelyi híres debellácsi nagyvásár az idén ünnepli 150 éves fennállását. Az első tavaszi vásár nagyon jól alakult, a helyiek és a szervezők szerint rég nem volt ilyen nagy az érdeklődés.

Népszerű

Tömegbaleset Szabadkánál - VIDEÓ!

A baleset a Topolya és az észak-bácskai város közötti úton történt, a szakaszt teljesen lezárták. A szerencsétlenséget az orkán erejű széllökések miatt kialakult porvihar okozta.