Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A legfiatalabb áldozat mindössze hat éves volt

2021.11.02
14:45
2021.11.02
18:14
Forrás
Pannon RTV
Az 1944-ben és 1945-ben történt partizán megtorlások áldozatairól emlékeztek meg ma Szabadkán, a Zentai úti temetőben, a Vergődő madárnál. A helyszínen ökumenikus istentiszteletet tartottak.
Pannon RTV

Már 1125 azonosított áldozatról tudnak Szabadkáról és környékéről, 74-ről a magyarországi Kunbajáról és Madarasról 10-ről - hangzott el a megemlékezésen. Az újabb kutatások szerint a legidősebb áldozat Benke József 81 éves földműves volt, míg a legfiatalabb Kabai Veronka Bajmokról: őt mindössze 6 éves korában végezték ki ártatlanul a partizánok.

Mészáros Zoltán, a  Kegyeleti Bizottság tagja: „Azt tudjuk biztosan, hogy a központból elvezették őket a város szélére és a Zentai út végén jobbra kanyarodtak és egy rövid úton idevezették és legyilkolták őket.”

Pannon RTV

Dr. Pásztor Bálint, a szabadkai VKT elnöke, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője a megemlékezésen tartott beszédében egyebek mellett elmondta, az 1944 őszén történt megtorlások áldozataira emlékezünk, akiket a bosszú és a legrosszabb emberi tulajdonságból fakadó cselekedetek ragadtak el. Őket eltemetni sem lehetett méltóképpen - szögezte le.

„Sikerült elérnünk azt 2014-ben, hogy törlésre került a kollektív bűnösség elve a szerbiai jogrendből. Ezt megelőzően, 2013-ban a szerbiai parlament egy deklarációt fogadott el az 1944-1945-ös magyarellenes atrocitások elítéléséről. Ezt követően Áder János és Tomislav Nikolić akkori köztársasági elnök közösen hajtottak főt Csúrogon. 2014-ben, azt követően, hogy a szerbiai kormány hatályon kívül helyezte azt a két 1945-ben meghozott határozatot, amellyel néhány település teljes magyar lakossága kollektív bűnössé lett nyilvánítva, Aleksandar Vučić akkori miniszterelnök helyezte el az emlékezés virágait itt a Vergődő madárnál.”

Szabadkán 30 éve törekszenek arra, hogy az áldozatok azonosításával enyhítsék a fájdalmat. Az emléktáblákra pedig évről-évre több mártír neve kerül fel.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: „Ez a folyamat gátat tört, mert annyi hely volt Vajdaságban ahol szerettek volna az emberek emléket állítani az ártatlanul kivégzetteknek, és ez a szabadkai példa, ez a szabadkai cselekedet, szabadkai tett, azt gondolom, hogy mindenkinek bátorságot adott és ma is bátorságot ad és példaként szolgál.”

Pannon RTV

A megemlékezés részeként a politikai pártok, szervezetek elhelyezték az emlékezés virágait a Vergődő madár szobránál.

Vergődő madár
megemlékezés
Szabadka

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:53, Frissítve: 17:02

Holnap kezdődik a Sziget - 103 országból jönnek bulizni

Holnap kezdődik a Sziget fesztivál Magyarországon. A két legdrágább fellépő Justin Bieber és Dua Lipa, a nagyszínpados sztárelőadókra fordított költségvetés nagyságrendileg több millió euró - mondta a rendezvény főszervezője.
15:19, Frissítve: 15:26

Kézműves tábor Magyarkanizsán

Szünidei kézműves programot szervezett a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény az általános iskolás gyerekek számára, a magyar kormány támogatásával.
15:10, Frissítve: 16:53

Támogatás a vállalkozóknak

43 cég képviselői vehettek ma át támogatásról szóló szerződést Újvidéken, ugyanis a tartományi költségvetésből összesen 239 millió dinár vissza nem térítendő eszközöket biztosítottak új berendezések vásárlására.

Népszerű