Ugrás a tartalomra

A legrangosabb díjban, Aranyplakettben Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes részesült

2022.01.28
06:55
2022.01.28
07:38
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét Palicson. Átadták a 2020-as és a 2021-es év Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjait és elismeréseit. A Plakettet, a Magyar Életfa díjat és az Aranyplakettet is átnyújtották.

Átadták a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjait. 10 kiadóház és intézmény vezetőjét és tisztségviselőjét jutalmazták. A 2020-as és 2021-es év legszebb kiadványának járó elismerést a Forum Könyvkiadónak ítélték oda, Bozsik Péter Behódolt tartomány című kötetéért, valamint a Vajdasági ládafia című kiadványukért.

A magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségén beszédet mondott Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

„Magyar kultúránk napja a kijelentő mondat, az állítás megkerülhetetlen pillanata is. Annak pillanata, amikor ki kell mondanunk, hogy az igazság felmagasztal. Hogy hűek maradunk. Azt, hogy elfogadtuk és hálásak vagyunk azért, hogy a Gondviselőnek velünk terve van. Azt, hogy a nemzetépítés és a nemzetegyesítés korszaka tovább kell és tovább fog folytatódni. Azt, hogy bízva bízhatunk cselekvő nemzetünk közösségeiben és azok tagjaiban. Ki kell tudjuk és ki tudjuk mondani: papírra is rótt fogadalmunk, hogy megvédjük az újbóli közös hazát összefonó oltalmat és kiküzdött valóságát.”

Kiosztották a Magyar Életfa díjakat. Birkás János adai hegedűtanár, művelődés- és közösségszervező, Brezovszki Eszter, a hagyomány- és örökségszeretet példaértékű egyénisége, Jódal Rózsa író és Pintér József péterrévei helytörténész vehette át az elismerést. A legrangosabb díjban, Aranyplakettben Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese részesült.

„Olyan sajátos értékgazdagság a vajdasági magyarság, ami nélkül csonka lenne az egyetemes magyarság, és a magyarság tekintetében is az a sajátos gazdagság, ami a Vajdaságnak az öröksége, azt nem tudja se az anyaország adni, se az erdélyiek, se a felvidékiek, csak Önök. Politikai értelemben is azt kell mondani, megint nagyon széles értelemben értve, hogy egy adott nemzetrész magyarsága, így a vajdasági magyarság is felelős elsősorban önmagáért, hiszen a vajdasági magyarságot önmagán kívül senki sem tudja megőrizni. Tehát felelős önmagáért, felelős az egyetemes magyarságért és felelős a többi nemzetrészért is. Hiszen, ami Vajdaságban történik, példa és hivatkozási lehetőség a többi nemzetrész számára is.”

A Plakett elismeréseket is átadtak. Komarek Magdolna művelődés- és közösségszervező, Mihók Attila citerás, közösségszervező, Stefaniga Ottília közösségszervező, Varga Lívia, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke, valamint a muzslyai Petőfi Sándor Sándor Magyar Művelődési Egyesület részesült a díjban.

magyar kultúra napja
központi ünnepség
közvetítés
Palics
Pannon Televízió
Szabadkai Magyar Rádió

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:56, Frissítve: 20:03

Fújták a harsonát a zentai diákok

Harsona szótól volt hangos a Petőfi Sándor Általános Iskola Zentán. Az intézmény harmadik osztályos tanulói adtak rövid koncertet Szögi István harsonaművész vezetésével.

Népszerű

Érkeznek a kék kukák

Megkezdte a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukák szétosztását a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részén.