Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A legrangosabb díjban, Aranyplakettben Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes részesült

2022.01.28
06:55
2022.01.28
07:38
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét Palicson. Átadták a 2020-as és a 2021-es év Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjait és elismeréseit. A Plakettet, a Magyar Életfa díjat és az Aranyplakettet is átnyújtották.

Átadták a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat díjait. 10 kiadóház és intézmény vezetőjét és tisztségviselőjét jutalmazták. A 2020-as és 2021-es év legszebb kiadványának járó elismerést a Forum Könyvkiadónak ítélték oda, Bozsik Péter Behódolt tartomány című kötetéért, valamint a Vajdasági ládafia című kiadványukért.

A magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségén beszédet mondott Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

„Magyar kultúránk napja a kijelentő mondat, az állítás megkerülhetetlen pillanata is. Annak pillanata, amikor ki kell mondanunk, hogy az igazság felmagasztal. Hogy hűek maradunk. Azt, hogy elfogadtuk és hálásak vagyunk azért, hogy a Gondviselőnek velünk terve van. Azt, hogy a nemzetépítés és a nemzetegyesítés korszaka tovább kell és tovább fog folytatódni. Azt, hogy bízva bízhatunk cselekvő nemzetünk közösségeiben és azok tagjaiban. Ki kell tudjuk és ki tudjuk mondani: papírra is rótt fogadalmunk, hogy megvédjük az újbóli közös hazát összefonó oltalmat és kiküzdött valóságát.”

Pannon RTV

Kiosztották a Magyar Életfa díjakat. Birkás János adai hegedűtanár, művelődés- és közösségszervező, Brezovszki Eszter, a hagyomány- és örökségszeretet példaértékű egyénisége, Jódal Rózsa író és Pintér József péterrévei helytörténész vehette át az elismerést. A legrangosabb díjban, Aranyplakettben Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese részesült.

„Olyan sajátos értékgazdagság a vajdasági magyarság, ami nélkül csonka lenne az egyetemes magyarság, és a magyarság tekintetében is az a sajátos gazdagság, ami a Vajdaságnak az öröksége, azt nem tudja se az anyaország adni, se az erdélyiek, se a felvidékiek, csak Önök. Politikai értelemben is azt kell mondani, megint nagyon széles értelemben értve, hogy egy adott nemzetrész magyarsága, így a vajdasági magyarság is felelős elsősorban önmagáért, hiszen a vajdasági magyarságot önmagán kívül senki sem tudja megőrizni. Tehát felelős önmagáért, felelős az egyetemes magyarságért és felelős a többi nemzetrészért is. Hiszen, ami Vajdaságban történik, példa és hivatkozási lehetőség a többi nemzetrész számára is.”

Pannon RTV

A Plakett elismeréseket is átadtak. Komarek Magdolna művelődés- és közösségszervező, Mihók Attila citerás, közösségszervező, Stefaniga Ottília közösségszervező, Varga Lívia, az adai Vadvirág Hagyományápoló Kör elnöke, valamint a muzslyai Petőfi Sándor Sándor Magyar Művelődési Egyesület részesült a díjban.

magyar kultúra napja
központi ünnepség
közvetítés
Palics
Pannon Televízió
Szabadkai Magyar Rádió

Most

19:30, Frissítve: 19:41

Újra járható az M5-ös autópálya Lajosmizsénél

Az autópályán, Lajosmizse közelében a forgalom ismét zavartalanul haladhat. Kora este 3 gépkocsi ütközött az M5-ös autópályán Lajosmizsénél, a Szeged felé vezető oldalon - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
18:11, Frissítve: 18:48

Kisorsolták az első lakásokat a nyereményjátékon

Šabacra és Kruševacra került a Vedd el a számlát és nyerj! nevű nyereményjáték első két díja, legalább is itt kaptak számlát a vásárlásukról a beküldők. Egy másfél szobás és egy kétszobás belgrádi lakás jár a nyerteseknek.
17:07, Frissítve: 17:19

Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.
16:02, Frissítve: 17:22

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.