Ugrás a tartalomra

Légy MATE-s! Jelentkezz most!

2022.08.30
10:10
2022.08.30
16:47
Forrás
Pannon RTV
Szeptember 5-ig, vagyis jövő hétfőig várja jövőbeni diákjai jelentkezését a gödöllői székhelyű Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Zentai Konzultációs Központja.

Az elmúlt 26 évben, több mint 500 sikeresen végzett diák példája mutatja, hogy agrárszakemberekre a világ minden pontján kiemelkedő szükség mutatkozik

Az alapképzésen belül lehetőség van kertészmérnök, valamint mezőgazdasági mérnök szakra való jelentkezésre, a mesterképzések keretében pedig kertészmérnöki és vidékfejlesztési agrármérnöki szak közül választhatnak a jelentkezők. Újházi Réka jelenleg első éves a mezőgazdasági mérnöki szakon és annak befejezése után mindenképpen Vajdaságban szeretné kamatoztatni tudását.

„Valójában a nagyapám volt ugyanebben a szakmában és annyira szerettem nézni, ahogy ő dolgozik, hogy mennyire szereti ezt az egészet csinálni, ez nagyon inspirált engem. Amikor meghallottam, hogy saját városomban Zentán is folyik ilyen oktatás, nagyon megörültem a lehetőségnek.”

Csanádi Bertalan a mezőgazdasági mérnöki szak végzőse, jelenleg a diplomamunkáján dolgozik, és mint mondja, az elmúlt években mindenre kiterjedő képzésben volt része az egyetemen és vidékfejlesztési agrármérnök mesterképzésen szeretné folytatni tanulmányait.

„Ha van lehetőségük ide beiratkozni, mindenképpen használják ki, hiszen ez egy egyedülálló lehetőség, egy európai szintű egyetem, nálunk Szerbiában egyedülálló mindenféleképpen, ingyenes és nagyon magas szintű a képzés.”

A magyarországi tantárgyfelelős oktatók mellett, vajdasági helyi konzulens oktatók is tanítják a diákokat, figyelembe véve ezáltal a helyi specifikumok fontosságát.

Kulcsár Sarolta, MATE Zentai Konzultációs Központ oktatója, programkoordinátora kiemelte: „Ennek van még egy nagy erőssége, mégpedig az, hogy ezek a konzulens oktatók vezetik aztán azokat a gyakorlatokat, amikben a hallgatók részt vehetnek, azokat a tanüzemi látogatásokat, illetve azoknak a sikeres, jó példákat mutató vállalkozók meglátogatását, ahol a hallgatók azt láthatják meg, hogy a térségben, hogyan lehet a mezőgazdaság különféle ágazatait sikeresen művelni.”

Vajdaságban mezőgazdasági térségként óriási lehetőség rejlik, az emberek élelmezése, és a minőségi élelmiszer előállítása szempontjából. A mai világban uralkodó változó környezeti és technikai feltételek, valamint a korszerű elvárás folyamatos tudásbővítést igényel az agrárium terén.

Dr. Lengyel László, vezető, MATE Zentai Konzultációs Központ: „Nagyon jó tapasztalat volt az, és most is folyik a Prosperitati Alapítvánnyal való együttműködés, ahol a gazdaságfejlesztési stratégia mentén tananyagokat hoztunk létre, tapasztalatokat gyűjtöttünk és adtunk át, ezáltal próbáltuk sikeresebbé tenni azokat a gazdákat vagy vállalkozókat, akik ezzel az ágazattal foglalkoznak.”

Az örökölt tapasztalatokra való hagyatkozás időszaka már lejárt, így nagyon fontos lenne, hogy minél több fiatal jelentkezzen ezekre a szakokra, hiszen elengedhetetlen, hogy a mezőgazdaságban tapasztalható változó környezet elé, ne értetlenül álljanak a jövő gazdái.

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Zenta
Kulcsár Sarolta
Lengyel László

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.