Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Legyenek 5-10 év múlva is magyar jogászok, ügyvédek, bírák!

2022.10.29
14:29
2022.10.29
16:25
Forrás
Pannon RTV
Ismét jogászhallgatókkal telt meg a Szabadkai Városháza díszterme.

A magyar és szerb magánjogi kodifikáció kérdésköréről tartott előadást a magyarországi Széchenyi-díjas jogtudós, Vékás Lajos, aki a magyar és az európai jogásztársadalomban is meghatározó szerepet tölt be.

Nagy érdeklődés övezte Vékás Lajos magyarországi jogtudós előadását. A hallgatók igyekeznek minden olyan alkalmat kihasználni, ahol elismert és tapasztalt szakmabeliektől tanulhatnak. Mihók Áron másodéves jogászhallgató a vajdasági jogászok csapatát szeretné majd erősíteni tanulmányai után. „Én mindig is itt akartam maradni a szülőföldemen, hogy itt tanuljak tovább és itt éljem le az életem. A szakok között a jog a legjobb választás, mivel hiány van belőle, kevés a magyar jogász. Az állampolgárok itt, Vajdaság területén nehezen tudják intézni az ügyeiket magyar jogász híján, ezért mindenképp ez remek választás.”

Vékás Lajos előadása a magyar és a szerb jogalkotás témáját dolgozta fel, az európai jogfejlődés tükrében. Előadásával tudást és tapasztalatot adott át a fiataloknak, emellett a jogi szakma fontosságát is hangsúlyozta. „Hogy mit üzenek a mai jogászoknak? Azt üzenem, hogy jó pályát választottak. Nagy feladatok állnak a jövő generációi előtt. Szerbiában például a magánjog kodifikációja most is folyamatban van, tehát ebben is részt tudnak majd venni. Mindenképpen azt gondolom, hogy egy jól felkészült jogásznak Európában és a mi országainkban is nagyon fontos társadalmi feladatuk van.”

Az előadásra nem csak joghallgatókat, hanem a szakmán kívüli érdeklődőket is szívesen vártak, így betekintést kaphattak a jogászpálya egy-egy témakörébe. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője: „Tekintettel arra, hogy Vékás Lajos akadémikus professzor úr az előadó, aki európai léptékkel mérve is kiemelkedő jogtudós, nyitottá tesszük ezt az eseményt, és a jogásztársadalom és az egyéb érdeklődők számára is lehetővé tesszük, hogy meghallgassák ezt az előadást. A jogászösztöndíj-program pedig azt kell, hogy eredményezze, hogy 5-10 év múlva is lehessenek magyar jogászok, ügyvédek, bírók, államügyészek.”

A Magyar Nemzeti Tanács egyik legfontosabb programja a jogászösztöndíj-program, amelynek értéke havi nettó 100 ezer forint dinár ellenértéke. Ezzel is támogatják és ösztönzik a fiatalokat, hogy bátran lépjenek a jogi pályára és ezzel erősítsék a vajdasági magyar jogászok táborát.

jogász
ügyvéd
előadás
Szabadka
Városháza
Vékás Lajos
Dr. Pásztor Bálint

Most

Népszerű