Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Lehelyezték a Kruševacon épülő covid-kórház alapkövét

2020.08.10
13:29
2020.08.10
16:58
Forrás
Tanjug
Ana Brnabić szerb kormányfő az eseményen elmondta, ezt a létesítményt elsősorban azért építik meg, hogy felkészüljenek a koronavírus-megbetegedések egy esetleges második hullámára.

Ötszáz ágy lesz az intézményben, és legkésőbb december 15-ig teljesen felépül.

Szerbiában a nyáron sem csökkent a koronavírus jelenléte. Hetek óta több mint 200 fertőzöttet találnak az országban. Az elmúlt napokban ugyan egyre kevesebb a pozitív teszttel rendelkezők száma, de fel kell készülni a covid 19 második hullámára. Ez a szakemberek szerint ősszel-télen várható.

Épp ezért egy új kórházat is építenek erre a célra Kruševacon. A szerb miniszterelnök szerint, ha esetleg előbb jutnánk vakcinához, akkor is szükség van egy modern egészségügyi intézményre a régióban.

"Fontos, hogy készen állunk, hogy van elegendő lélegeztetőgépünk és ágyunk. Van elég tesztünk, kapacitásaink vannak a PCR-tesztek végzésére. Ettől még fontosabb, hogy készen álljunk az őszre és a télre, amikor jön az influenza szezon és az még nagyobb csapás lesz."

Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljevic

Szerbiában emellett folytatódik az egészségügyi rendszer fejlesztése. Kórházakat újítanak fel és építenek.

Zlatibor Lončar, egészségügyi miniszter: "Folytatódnak a munkálatok. Amit elterveztünk és elkezdtünk azt befejezzük. Ehhez jön még hozzá ez is. Új felszerelés érkezik, valamint embereket alkalmazunk és új szakorvosokra is szükség lesz ebben a kórházban. Nem állunk meg és nem hátrálunk meg."

A kruševaci kórház alapkövének letételénél napi politikai kérdések is szóba kerültek. Ana Brnabić miniszterelnök elmondta, készen áll egy új mandátumra, de ez nem rajta múlik. A kormányalakító személyéről az államfő dönt.

covid-kórház
alapkőletétel
Kruševac
Ana Brnabić

Most

23:14, Frissítve: 23:28

Magabiztos győzelem Oslóban

A szerb labdarúgó-válogatott 2:0-ra nyert a norvégok ellen a Nemzetek Ligájában és ezzel biztosította a feljutást az A divízióba.

Népszerű

Verbászi fiú a bravúros magyar válogatottban

Újoncot avatott a magyar labdarúgó-válogatott Lipcsében, a Nemzetek Ligája ötödik fordulójában, ahol egygólos győzelmet aratott a németek ellen. Az új játékos a mindössze 18 éves vajdasági fiú, Kerkez Miloš.

Megküzdöttek a Mohol legnagyobb parasztja címért

Látogatottságban és a résztvevők számát tekintve is rekordot döntött a 8. Moholi Parasztolimpia. Ilyenkor dől el, hogy kik a környék legnagyobb parasztjai, akik különböző mezőgazdasághoz köthető versenyszámokban mérettetik meg magukat.