Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Lélekben megújulva

2023.03.24
12:26
2023.03.24
17:05
Forrás
Pannon RTV
Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.

Vajdaság több településéről, valamint Magyarországról is érkeztek résztvevők a Kelebián megtartott nagyböjti lelki napra. Az idei eseményt Lélekben megújulva mottó alatt szervezték meg.

Budai Gyöngyi, Topolya: „Az embernek szüksége van a lelki dolgokra. Főleg miután az ember elér egy bizonyos kort, akkor mindig jobban felfogja, hogy befejezzük előbb, utóbb. Van tovább, tehát az egyik szobából átmegyünk a másik szobába, és ez vigasztalást nyújt, de ehhez szükség van arra is, hogy az ember rendszeresen csoportokban legyen, mert más az, ha otthon olvassuk a Bibliát, vagy elmélkedünk. Mert a legjobb, amikor irányítással többen együtt vagyunk.”

A lelki nap vezetője Hajdú László csonoplyai plébános volt, aki előadásában a szeretet parancsolatát hangsúlyozta.

„Szeresd uradat, istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből. Minden erődből és teljes elmédből. Illetve szeresd felebarátodat, mint saját magadat. Arra keressük a választ, hogy hogyan tudjuk egyrészt megvalósítani ezt az életünkben. A nagyböjtnek van egy ilyen célja is, hogy egy picit magunkba nézzünk, és javítsunk az istennel való kapcsolatunkon.”

A Vajdasági Pax Romana Keresztény Értelmiségi Civil Szervezet az idén ünnepli fennállásának harminc évét. Ősszel hangversenyekkel, előadás-sorozatokkal és lelki napokkal készülnek majd.

Paskó Csaba, elnök, Vajdasági Pax Romana: „A nyelv megőrzése a keresztény értékek a nemzeti identitás megőrzése már a hatvanas, hetvenes években nagyon fontos volt. A kilencvenes években ez a Pax Romana civil szervezet, nyugat Európából átjött ide, Vajdaságba, és van neki néhány bejáratott és nagyon fontos, kiemelt évi eseménye, az adventi és a nagyböjti lelki napok ezek közé tartoznak. Mi ma itt a nagyböjti lelki napra jöttünk össze.”

A lelki nap egy hálaadó szentmisével és keresztúttal ért véget.

Nagyböjti lelki nap
lelki nap
Kelebia
Márton Áron Közösségi Ház
Vajdasági Pax Romana

Most

13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.
13:21, Frissítve: 13:52

Július elsejétől drágul a cigaretta Szerbiában

Ez lesz a második áremelés idén és valószínűleg a szokásos 10 dinárral drágul majd. A drágulás oka a 2020 végén elfogadott jövedéki naptár, amely szerint 2025-ig minden január és július elején 1,5 dinárral emelik a cigaretta utáni külön jövedéki adót

Népszerű