Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lelkésszé szentelték Dolinszki Áront

2017.10.22
13:47
2017.10.22
16:13
Forrás
Pannon RTV
A szabadkai evangélikus templomban ma lelkészszentelő istentiszteletet tartottak.

Lelkészszentelő istentiszteletet tartottak ma a szabadkai evangélikus templomban. Az ünnepi esemény során Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke lelkésszé szentelte Dolinszki Áront.

A szentelés után az ifjú lelkész várhatóan Zomborban, Bácsfeketehegyen, illetve a környező településeken teljesít majd szolgálatot. Dolinszki Áron, evangélikus lelkész: „Mi tudunk segíteni más embereken, akik még nem tudják az ő hitüket, az ő vallásukat megvallani. Tudunk egy utat adni nekik, mutatni, amely az Úr Jézushoz, a Mennyei Atyához, a mi teremtőnkhöz vezet. Én erre a hivatásra, szolgálatra hajtottam a fejem, mivel nekem ez tetszett benne. Ez volt a mozgató elem.”

Pannon RTV

Tanulmányait Romániában végezte. Adorjáni Dezső Zoltán erdélyi püspök, aki felszentelte a fiatal lelkészt, elmondta, ők valójában úgy érzik, hogy hazajöttek Áronhoz. „Szerintem egy szórvány kis egyházban, amikor lelkészt szentelünk, az egy különleges ünnep. Mivel számbelileg kevesen vannak, minden szolgatársra különösen szükség van. Ez egy kicsit azt is jelképezi, hogy élet van ebben a kis egyházban, ezekben a gyülekezetekben, és folytatása van annak a munkának, amit az ősök valamikor megkezdtek.”

Erőt, egészséget és kitartást kíván az új lelkésznek Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. „A mai világunkban a lelkészszentelésnél nagyobb ünnep nem lehet. A lelkekkel, az emberekkel, a délvidéki magyar emberekkel törődni, lélekben építeni, Istenhez vezető utat találni olyan küldetés, olyan feladat, amely a közösségünkben mindenki számára elkötelezettséget és ünnepet jelent.”

Pannon RTV

A lelkészcsaládoknak régebben nagy hagyománya volt. Mára már egyre kevesebben választják elődeik után ezt a hivatást. Ezért is rendhagyó a fiatal lelkész esete. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is örömmel vett részt a felszentelésen, majd személyesen is gratulált Dolinszki Áronnak. „Valóban egy felemelő, ünnepi, megható pillanat volt. Családi értelemben is, mert a felszentelt lelkésznek a testvérbátyja az evangélikus egyház vezetője, az édesanyja evangélikus lelkész, és öt évvel ezelőtt hunyt el az édesapjuk, aki a vajdasági evangélikus egyháznak volt a püspöke. Ilyen értelemben is az ünnepség magában hordozta a családi jelleget is, és valóban nagyon megható volt. Ezentúl pedig úgy gondolom, erősíti az evangélikus egyházat és erősíti a vajdasági magyar közösséget.”

Az istentisztelet után a jelenlévők a templom előtti téren a reformáció 500. évfordulója alkalmából megkoszorúzták Luther Márton, Iványi István és Kálvin János szobrát.

lelkész
lelkészszentelés
Dolinszki Áron
evangélikus
Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház
Szabadka

Most

Népszerű