Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Lesz vakcina, amivel a gyerekeket is be lehet oltani

2021.04.07
09:55
2021.04.07
10:01
Forrás
hirado.hu
Már zajlanak a kísérletek, így a közeljövőben elérhető lesz olyan koronavírus elleni védőoltás is, amellyel beolthatók a kiskorúak is.

Szlávik János elmondta, egyelőre viszont nincs arra vonatkozó információjuk, hogy a gyerekek beoltása szükséges lesz-e ahhoz, hogy a járványt végérvényesen megszüntessék. A húsvéti hosszú hétvégén is folyamatosan oltották a vakcinára regisztráltakat.

A húsvéti hosszú hétvégén is folyamatosan oltották a vakcinára regisztráltakat. Ennek ellenére azonban a napi új esetszámok továbbra is elég magasak. Az elmúlt napon is 1890 új fertőzöttet regisztráltak, és elhunyt 170, többségében idős, krónikus beteg.
A húsvéti ünnepek alatt csökkent az új esetek száma, de ez nem jelentheti azt, hogy hátradőlhetünk. Várhatóan ez a hét mutathatja meg, merre halad majd a járvány – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette, a Dél-pesti Centrumkórházban, csak úgy, mint az ország szinte összes koronavírusos beteget kezelő kórházában, folyamatosan magas a terhelés az intenzív osztályon és az infektológiai fekvőbeteg osztályon. Sajnos folyamatosan érkeznek a megfertőződtek, sokszor fiatal krónikus betegségben szenvedők is, hiszen a brit mutáns jellemzője, hogy a fiataloknál is sokkal súlyosabb tüneteket okoz.

Éppen ezért itt az ideje, hogy aki még nem regisztrált a vakcinainfo.gov.hu honlapon az oltásra, az mihamarabb megtegye. Ez azért is fontos, mivel a jelenleg is forgalomban lévő vakcinák a különböző mutánsok ellen is hatékonyak, illetve a vakcinák beadásával a mutációs rátát is csökkenteni lehet, meg lehet akadályozni az újabb mutációk kialakulását és elterjedését – hangsúlyozta.

Hozzátette, eleinte úgy tűnt, hogy a brit mutáns csak annyiban tér el a tavaly tavasszal kialakult vírustörzstől, hogy gyorsabban terjed emberről emberre, de sajnos később kiderült, hogy súlyosabb tüneteket vált ki a megfertőződötteknél, és sokkal többen hallnak bele a fertőzésbe.

Az azonban egyáltalán nem meglepő, főleg az RNS vírusok esetében, hogy ennyi fajta mutáns alakul ki. A jó hír viszont az, hogy több olyan védőoltás is, ami még kísérleti fázisban van, pont a vírus folyamatosan mutálódó területére fókuszál. Így a közeljövőben olyan vakcinák is lesznek, amelyek mindenféle mutációval szemben hatékonyak. Ennek köszönhetően kijelenthető, hogy a vakcinák fogják megnyerni a csatát a vírussal szemben.

Kitért arra is, hogy bár tavaly tavasszal úgy gondolták, a járvány megszüntetéséhez elegendő lesz a lakosság 50–60 százalékának beoltása, a brit vírusmutáció megjelenése után azonban már ez nem elégséges, most már csak akkor dőlhetünk hátra, ha a lakosság 70–80 százalék megkapta a védőoltást.

Fontos kiemelni, hogy egyelőre nem tudni, hogy ebbe a 70–80 százalékba a gyerekek beletartoznak-e. Az már biztos, hogy a gyerekek számára is lesz biztonságos vakcina, hiszen már zajlanak is az ehhez szükséges kísérletek. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a kiskorúak beoltása is szükséges lesz-e a járvány megfékezéséhez.

vakcina
védőoltás
koronavírus
Szlávik János

Most

19:13, Frissítve: 19:40

A szabadkai kisipar története

Bemutatták Dragutin Miljković: A szabadkai kisipar története című könyvét ma Palicson. Az esemény a Könyvtár a szabadban elnevezésű programsorozat folytatása volt.
18:09, Frissítve: 19:23

Fák százait ültették el Topolyán

Faültetési akciót tartottak ma Topolyán. Mintegy 290 facsemetét ültettek el a helyi piactér környékén, illetve a tűzoltóság udvarában. Az eseményt az önkormányzat, a Caritas és az Arcus Környezetvédő Egyesület szervezte.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!