Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Lesznek-e az idén lakodalmak?

2021.04.15
15:09
2021.04.15
20:30
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre még mindig nem tudni, mikor lesznek olyan mértékű enyhítések Szerbiában, hogy ismét lehetővé váljon a tömegesebb rendezvények szervezése. Mindenki reméli, hogy hamarosan táncra perdülhet.
Pannon RTV

A válságstáb az utóbbi időben többször is hangsúlyozta, hamarosan sor kerülhet a kisebb létszámú események megrendezésére, de több száz fős lakodalmakról egyelőre szó sem lehet.

Pozsár Vilmos szabadkai vőfély a korábbi években szinte minden hétvégén magára öltötte a vőfélyruhát. Az elmúlt egy év során erre alig került sor.

„2020-ra volt több mint, 23 vagy 24 lakodalmam, amiből mondhatom, hogy olyan hét vagy nyolc lett megtartva, hivatalosan. A többi lakodalom, volt, akik lemondták, totál elálltak a lakodalomtól, voltak pedig, akik átrakták a 2021-es évre.”

A virágüzletekben is jelentős bevételkiesést okozott az előállt helyzet. Nincs menyasszonyi- és vőlegényes autódíszítés, teremdekoráció, menyasszonyi és lakodalmas csokrok rendelése.

Nyári Melinda, virágüzlet-tulajdonos, Hajdújárás: „Negyven százalékkal biztos, hogy kevesebb lett a forgalom a tavalyi év folyamán. Bízunk benne, hogy ez az idei évre változni fog, és az oltásoknak vagy valami csodának köszönve javulni fog a helyzet, bízunk benne.”

Pannon RTV

Több száz személyes lakodalmakat szerveztek egy palicsi lakodalmas teremben is, a járványhelyzet megjelenése előtt. Azóta azonban, immáron több mint egy éve, a terem teljesen üresen áll.

Takács József, lakodalmas terem-tulajdonos, Palics: „Mi a nyitásra készen állunk, úgyhogy a berendezés, minden megvan, munkásokból most, ami van, az van, ami nincs, azt majd hozzá próbáljuk pótolni, de bírnánk dolgozni semmi gond nélkül.”

A zenészekre is alaposan rájár a rúd, mivel sokan főállásban muzsikáltak. A koronavírus-járvány miatt egy éve semmi munkájuk sincs. Szabó Batancs István is szabadkai otthonában, home-officeban, feleségének énekelget, de reméli, hamarosan lakodalmakban is muzsikálhat ismét.

Szabó Batancs István, zenész, Szabadka: „Mi gyakorolunk, és készülünk erre, hogy történhetnek ilyen csodák is, hogy máról holnapra, vagy valami szinten lazítanak, hogy meg lehessen tartani, mert ha ez nem lesz, akkor hiába jön a gólya kelepelni, nincsenek fiatalok, nincsenek házasságok, azért ez szükséges lenne.”

A szakemberek szerint a tömeges oltás hamarosan meghozhatja eredményét, és amennyiben a járványügyi mutatók megengedik majd, megtarthatóak lesznek a lagzik is.

lakodalom
enyhítés
Szerbia
járvány
intézkedés

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52, Frissítve: 10:36

Ismét fellángolhat a gázai-izraeli harc

zrael a Gázai övezetből útnak indított gyújtóléggömbökre válaszul ismét légitámadásokat hajtott végre a Hamász létesítményei ellen – tudatta csütörtök éjjel az izraeli hadsereg.

Népszerű

Mától érvényesek az enyhítések Szerbiában

A járványhelyzet javulásával a köztársasági válságstáb hétfőn döntött a járványügyi intézkedések enyhítéséről, azonban ezt a kormánynak is el kellett fogadnia. Az új szabályok mától léptek hatályba.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.