Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Letették a Horvát Ház alapkövét Szabadkán

2021.04.28
18:25
2021.04.28
19:41
Forrás
Pannon RTV
Az eseményen kiemelték, az épület az egész horvát közösség számára hatalmas sikert jelent, amely hozzájárul a nemzeti közösség indentitástudatához.

Az ünnepségen mások mellett jelen volt Gordan Grlić Radman, Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere, Dragana Milošević tartományi művelődési és tájékoztatási titkár és Jasna Vojnić, a Horvát Nemzeti Tanács elnöke.

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az ünnepi műsor előtt zárt ajtók mögött egyeztettek a tartományi küldöttség, Horvátország, valamint a Horvát Nemzeti Tanács képviselői. Jasna Vojnić, a HNT elnöke szerint a Horvát Ház építésének első fázisa már az év végéig befejeződhet.

„Egy 900 négyzetméteres épületről van szó, két emelettel. Most mintegy 350 ezer eurót kaptunk az építkezés első fázisára.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A Horvát Ház építéséről szóló szerződést tavaly októberben írták alá. A beruházást a horvát állam is támogatja.

Gordan Grlić Radman, Horvátország kül- és Európa-ügyi minisztere: „Három követ helyeztek el a leendő Horvát Ház számára. A három kő Hercegovinából, Közép-Boszniából és Horvátország Duna menti térségéből származik, amelyek a horvát nép egységét szimbolizálják. Horvátország kormánya pénzeszközöket fektetett ebbe a Horvát Házba.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Dragana Milošević tartományi művelődési és tájékoztatási titkár szerint ünnepi pillanat ez a Szerbiában élő horvát közösség számára.

„Ez egy olyan ház alapkőletétele, amely egyesíti mindazt, ami Szerbiában a horvát közösség kulturális identitását jelenti. Tehát nemcsak a Hrvatska Riječ lapkiadót, és a Vajdasági Horvátok Kulturális Intézetét jelenti, amelynek mi, mint tartományi kormány, társalapítói vagyunk, a nemzeti tanáccsal együtt.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az alapkőletétel után Slavko Večerin szabadkai megyéspüspök áldását adta az épülő házra és a vajdasági horvát közösségre. Az esemény végén beszédet mondott Stanislav Hočevar belgrádi katolikus érsek is.

Horvát Ház
alapkőletétel
Szabadka
Horvát Nemzeti Tanács

Most

Népszerű