Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Létezik-e jó babatáp?

2019.07.16
15:32
2019.07.16
18:08
Forrás
Pannon RTV
A bébiételek nagy részének túl magas a cukortartalma - vélik az Egészségügyi Világszervezetnél. A WHO emiatt nem ajánlja ezek fogyasztását hat hónapnál fiatalabb babáknak.

A hozzáadott cukrok növelik a gyerekek édes ételek iránti vonzalmát, ami később egészségtelen táplálkozási szokások kialakulásához, elhízáshoz vezethet - figyelmeztetnek a szakemberek.

Pannon RTV/Nino Gualtieri

Az újvidéki Ferenc Judit most várandós harmadik gyermekével. A két idősebb közül egyik sem szopott, így kénytelenek voltak az anyatejet helyettesítő termékeket használni. „Óriási lelkiismeret-furdalásom volt amiatt, hogy nem szoptattam őket, hanem póttejjel itattam. Igyekeztem hát olyan típusú tejporokat válogatni, amelyek bio és organikus származásúak. Ezek nagy részét most már Szerbiában is be tudjuk szerezni, annak idején azonban nagy részüket Magyarországon tudtuk csak megvásárolni”- meséli az anyuka.

Pannon RTV/Gualtieri Nino

Az Egészségügyi Világszervezet a kizárólagos anyatejes táplálást ajánlja a baba féléves koráig. A szoptatásra szinte valamennyi anya képes, a megfelelő technika hiányában és a kezdeti nehézségek hatására azonban sokan feladják még idő előtt. Számukra szoptatási tanácsadó vagy a védőnő nyújthat segítséget. Azonban amennyiben az anyuka valami miatt mégsem szoptathat, a gyógyszertárakban megvásárolható anyatejpótlókat javasolják. A boltokban árult kiegészítő babatáplálékokat nem javasolt hat hónapos kor alatti csecsemőknek.

Pannon RTV/Nino Gualtieri

„A babatápoknak biztonságosaknak kell lenniük az emésztőszervi fertőzések elkerülése miatt. Az emésztőrendszer és a belek egyébként a legnagyobb immunrendszeri szervet alkotják az emberi testben, ezért nagyon fontos, hogy egészen a kezdetektől milyen táplálékot és hogyan viszünk be a szervezetünkbe. Eszerint alakulnak ki a belekben a baktériumok, ez pedig hosszútávon is kihat az immunrendszer és az ellenálló-képesség kialakulására a különböző fertőzésekkel és betegségekkel szemben” - magyarázza a táplálékkiegészítők használatának következményeit Dr. Dejana Orlović, a Temerini Egészségház gyermekgyógyásza.

A gyermekorvos és a védőnő egyaránt azt mondja, legjobb, ha szopik a baba. De mégis mi van akkor, ha az anyuka valami miatt nem tud szoptatni? Komoly dilemma előtt áll, milyen tápot vásárolhat meg gyermekének, hiszen a legújabb kutatások is azt mutatják, hogy a hat hónapos kor előtt is adható tápok a megengedettnél több cukrot tartalmaznak.

Pannon RTV/Szarapka Szabolcs

A csecsemők és kisgyerekek táplálására alkalmas gyümölcsök és zöldségek természetes módon is tartalmaznak cukrokat, az úgynevezett szabad cukrok nagy aránya a számukra készített késztermékekben azonban aggodalomra ad okot. Ezeket a cukrokat az ételhez vagy italhoz keverik, valamint a mézben, szörpökben, gyümölcslevekben és gyümölcslé-koncentrátumokban is jelen vannak.

babtáp
szoptatás
Egészségügyi Világszervezet
WHO

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű