Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A logikus gondolkodás és kreativitás fejlesztése sakkal

2021.09.25
13:02
2021.09.25
15:53
Forrás
Pannon RTV
Újabb képességfejlesztő sakkprogramot szerveztek a vajdasági osztálytanítók számára.

Az MNT és a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság által szervezett képzés célja, hogy a pedagógusok eredményesen alkalmazzák a kurzuson bemutatott Polgár Judit nevéhez fűződő módszertani megoldásokat a gyerekek nevelése során.

Pannon RTV

A Polgár Judit magyar sakkozó, nemzetközi nagymester nevéhez Sakkpalota Képességfejlesztő Program a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva a normál tanterv alaptantárgyainak ismeretanyagát helyezi összefüggésrendszerbe. A program segíti a logikus gondolkodás készségszintű elsajátítását. Módszertanának leghangsúlyosabb eleme a motiváción kreativitáson alapuló és a játékon keresztül átadott tudás.

Farkas Andrea, vezető, koordinátor, Sakkjátszótér óvodai program: „Hiszünk abban, hogy ebben a technikailag felgyorsult világban, amikor nagyon nehezen tudjuk megmondani, hogy a jövőben milyen szakmákra készítsük fel a gyerekeket, hova változik a világ, mi történik velünk, akkor a sakk lehet az a módszertan, amely beépülve az élet minden területére, a képességfejlesztésbe képes olyan készségekre, képességekre felruházni a gyerekeket, amelyek jövőbiztos fejlesztést tesznek lehetővé.”

Pannon RTV

A tavaszi után újabb képességfejlesztő továbbképzést szervezett a Magyar Nemzeti Tanács vajdasági osztálytanítók részére Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával karöltve. A résztvevők online hallhattak előadásokat.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A legfontosabb célja, hogy a képességfejlesztő programon keresztül élmény legyen a gyermekek számára a tanulás, míg a pedagógusok számára a tanítás. A sakk valójában egy olyan játék, amely felkészíti a gyermekeket az életre, a jövőre, az emberi játszmákra, amelyeket nap mint nap játszunk egymással.”

Pannon RTV

A programsorozat célja, hogy a pedagógusok a képzésen bemutatott módszereket alkalmazva, a gyerekeket egy fejlettebb és eredményesebb életre ösztönözzék.

Beleczné Krecz Éva, koordinátor, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Magyarország: „Olyan tudással, ismeretekkel gazdagodhassanak, amelyeket a későbbi munkájukban is eredményesen tudnak alkalmazni majd akár az iskolai, akár az óvodai nevelés során. A képzéssorozat végén online workshopok keretében lesz mód Kárpát-medencei szintű tapasztalatcserére.”

Pannon RTV

A tavaszi után az őszi képzéssorozaton 12 vajdasági általános iskolából összesen 37 osztálytanító vett részt.

Polgár Judit
Jerasz Anikó
MNT
Magyar Nemzeti Tanács

Most

21:40

Hamilton a pole pozícióban

A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es Szaúdi Nagydíj időmérő edzését, így ő rajtolhat majd az élről.
16:09

Madáretetés a megfelelő módon

Madáretetési akciót szerveztek Hajdújáráson gyermekek számára. A fiatalok természetes alapanyagokból készítettek madárkalácsokat, emellett pedig megismerkedhettek a Ludasi-tó élővilágával is.

Népszerű