Ugrás a tartalomra

Logopédiai szakirányú továbbképzés Szabadkán

2018-08-10
12:02
2018-08-10
12:13
Forrás
Pannon RTV
A Szegedi Tudományegyetem az MNT és a VM4K közreműködésével logopédia szakirányú továbbképzést hirdet gyógypedagógia alapképzési szakon a 2018–2019-es tanév őszi szemeszterétől Szabadkán.

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási koncepciójával összhangban a Szegedi Tudományegyetem logopédia szakirányú továbbképzést hirdet gyógypedagógia alapképzési szakon a 2018–2019-es tanév őszi szemeszterétől Szabadkán legfeljebb 10 fő felvételére a VM4K – Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ közreműködésével.

A 4 féléves, levelező munkaformájú, ingyenes képzésre pályázóknak rendelkezniük kell bármilyen gyógypedagógia alapképzésben szerzett diplomával, illetve korábban ennek megfeleltethető főiskolai szintű képzésben szerzett oklevéllel, továbbá feltétel még az alkalmassági vizsgán való sikeres megfelelés.

Az alkalmassági vizsga része: (1) beszédalkalmassági vizsga (spontán beszéd vizsgálata, valamint féloldalas prózai szöveg felolvasása a beszédtechnikai készség vizsgálatára); (2) írásbeli vizsga (a helyesírási készség és a szókincs vizsgálata; a felkészüléshez javasolt irodalom: A magyar helyesírás szabályai. 12. kiadás. Akadémiai Kiadó, 2015, Budapest.); (3) rövid, egy-két oldalas motivációs levél.

A képzés célja olyan gyógypedagógus-logopédusok képzése, akik a logopédia és határtudományai korszerű elméleti és módszertani ismereteinek, a logopédiai tevékenységekhez szükséges képességeknek, valamint a szakterületi és gyakorlati ismereteknek a birtokában segítséget nyújtanak a beszéd-, nyelvi és kommunikációs akadályozottsággal élő gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek képességeik fejlesztéséhez, funkciózavaraik (kognitív, szociális, szomatikus, érzékelési, észlelési) korrekciójához, illetve kompenzálásához, életviteli nehézségeik kezeléséhez, rehabilitációjukhoz, valamint környezetük rendezéséhez, társadalmi integrációjukhoz. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

A logopédia szakirányú továbbképzésben végzett hallgatók birtokolják a logopédiai tevékenység végzéséhez szükséges kompetenciákat. Korszerű és alapos tudással rendelkeznek a kommunikáció, a hang, a beszéd, a beszélt és az írott nyelv, valamint a gyermekkori nyelés zavarairól, etiológiájáról, tüneteiről, diagnosztikájáról, vizsgálatairól. Ismerik a zavarnak megfelelő logopédiai beavatkozások korszerű lehetőségeit, a prevenció, a terápia és az utógondozás életkor- és diagnosztikaspecifikus formáit. Képesek megtervezni az egyénre szabott evidencia alapú logopédiai beavatkozást. Képesek szakmai irányítás mellett a logopédiával, a logopédiai segítséget igénylő személyekkel, illetve a felsorolt tevékenységekkel kapcsolatos vizsgálati, kutatási részfeladatokat végezni.

A végzett hallgatók a megszerzett ismeretek és gyakorlati tudás alapján felkészültté válnak a köznevelés különböző színterein: pedagógiai szakszolgálati feladatokat ellátó intézményekben, nevelési és nevelési-oktatási intézményekben a kommunikáció, a hang, a beszéd, a beszélt és írott nyelvi zavarok és a gyermekkori nyelési zavarok ellátására szegregált és integrált keretek között, az alapellátásban és a sajátos nevelési igényű tanulók esetében egyaránt.

Az érdeklődő hallgatók 2018. augusztus 23-áig jelentkezhetnek a Magyar Nemzeti Tanács villámpostacímére (office@mnt.org.rs) elküldött motivációs levéllel, amelynek egyebek között tartalmaznia kell a pályázó alapvető személyes adatait és elérhetőségeit is. Bővebb tájékoztatás is ezen a címen vagy a 024/524-534-es telefonszámon kapható.
Az alkalmassági vizsgára 2018. augusztus 25-én, szombaton, 10 órakor kerül sor Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban (Szabadka, Makszim Gorkij utca 6/A).

Szabadka
VM4K
Magyar Nemzeti Tanács

Most

07:24, Frissítve: 07:36

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait

Átadták a Forum Könyvkiadó Intézet díjait, a legrangosabb vajdasági magyar művészeti elismeréseket Újvidéken, a Forum székházában. A díjazottak Beszédes István, Gubik Korina és Bela Duranci.
21:46, Frissítve: 07:18

Énekelj a boldogságért

Ezzel a címmel tartottak gyerekkoncertet szerda este a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola tornatermében, ahol Bagdi Bella és zenekara a Jobb Veled a Világ Alapítvány tagjai léptek fel.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.