Ugrás a tartalomra

Logopédiai szakirányú továbbképzés Szabadkán

2018-08-10
12:02
2018-08-10
12:13
Forrás
Pannon RTV
A Szegedi Tudományegyetem az MNT és a VM4K közreműködésével logopédia szakirányú továbbképzést hirdet gyógypedagógia alapképzési szakon a 2018–2019-es tanév őszi szemeszterétől Szabadkán.

A Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási koncepciójával összhangban a Szegedi Tudományegyetem logopédia szakirányú továbbképzést hirdet gyógypedagógia alapképzési szakon a 2018–2019-es tanév őszi szemeszterétől Szabadkán legfeljebb 10 fő felvételére a VM4K – Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ közreműködésével.

A 4 féléves, levelező munkaformájú, ingyenes képzésre pályázóknak rendelkezniük kell bármilyen gyógypedagógia alapképzésben szerzett diplomával, illetve korábban ennek megfeleltethető főiskolai szintű képzésben szerzett oklevéllel, továbbá feltétel még az alkalmassági vizsgán való sikeres megfelelés.

Az alkalmassági vizsga része: (1) beszédalkalmassági vizsga (spontán beszéd vizsgálata, valamint féloldalas prózai szöveg felolvasása a beszédtechnikai készség vizsgálatára); (2) írásbeli vizsga (a helyesírási készség és a szókincs vizsgálata; a felkészüléshez javasolt irodalom: A magyar helyesírás szabályai. 12. kiadás. Akadémiai Kiadó, 2015, Budapest.); (3) rövid, egy-két oldalas motivációs levél.

A képzés célja olyan gyógypedagógus-logopédusok képzése, akik a logopédia és határtudományai korszerű elméleti és módszertani ismereteinek, a logopédiai tevékenységekhez szükséges képességeknek, valamint a szakterületi és gyakorlati ismereteknek a birtokában segítséget nyújtanak a beszéd-, nyelvi és kommunikációs akadályozottsággal élő gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek képességeik fejlesztéséhez, funkciózavaraik (kognitív, szociális, szomatikus, érzékelési, észlelési) korrekciójához, illetve kompenzálásához, életviteli nehézségeik kezeléséhez, rehabilitációjukhoz, valamint környezetük rendezéséhez, társadalmi integrációjukhoz. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben történő folytatására.

A logopédia szakirányú továbbképzésben végzett hallgatók birtokolják a logopédiai tevékenység végzéséhez szükséges kompetenciákat. Korszerű és alapos tudással rendelkeznek a kommunikáció, a hang, a beszéd, a beszélt és az írott nyelv, valamint a gyermekkori nyelés zavarairól, etiológiájáról, tüneteiről, diagnosztikájáról, vizsgálatairól. Ismerik a zavarnak megfelelő logopédiai beavatkozások korszerű lehetőségeit, a prevenció, a terápia és az utógondozás életkor- és diagnosztikaspecifikus formáit. Képesek megtervezni az egyénre szabott evidencia alapú logopédiai beavatkozást. Képesek szakmai irányítás mellett a logopédiával, a logopédiai segítséget igénylő személyekkel, illetve a felsorolt tevékenységekkel kapcsolatos vizsgálati, kutatási részfeladatokat végezni.

A végzett hallgatók a megszerzett ismeretek és gyakorlati tudás alapján felkészültté válnak a köznevelés különböző színterein: pedagógiai szakszolgálati feladatokat ellátó intézményekben, nevelési és nevelési-oktatási intézményekben a kommunikáció, a hang, a beszéd, a beszélt és írott nyelvi zavarok és a gyermekkori nyelési zavarok ellátására szegregált és integrált keretek között, az alapellátásban és a sajátos nevelési igényű tanulók esetében egyaránt.

Az érdeklődő hallgatók 2018. augusztus 23-áig jelentkezhetnek a Magyar Nemzeti Tanács villámpostacímére (office@mnt.org.rs) elküldött motivációs levéllel, amelynek egyebek között tartalmaznia kell a pályázó alapvető személyes adatait és elérhetőségeit is. Bővebb tájékoztatás is ezen a címen vagy a 024/524-534-es telefonszámon kapható.
Az alkalmassági vizsgára 2018. augusztus 25-én, szombaton, 10 órakor kerül sor Szabadkán, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban (Szabadka, Makszim Gorkij utca 6/A).

Szabadka
VM4K
Magyar Nemzeti Tanács

Most

Népszerű

nő babakocsival, kisgyerekkel

Változik a családtámogatás rendszere Vajdaságban

A tartományi kormány megszüntette a harmadik gyermek után járó támogatást Vajdaságban, mivel a 2017.december 24-e után született gyermekek után ezentúl a szerb kormány folyósítja a támogatást.

Elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV munkatársa

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Bödő Sándor, a Pannon RTV magyarkanizsai tudósítója, Aranytoll-díjas újságíró, kedves kollégánk. Tegnap töltötte be 65. életévét és vonult nyugdíjba.
Szabadkai Zsinagóga beltere

Teljes pompában a szabadkai Zsinagóga beltere

Határidőn belül, 2017. december 31-én befejezték a szabadkai Zsinagóga felújításának belső munkálatait. A három kupola helyreállítása is a megfelelő ütemben halad - mondják az illetékesek.
Budai Dániel

Meghalt a 15 éves Budai Dániel

A szabadkai fiú az egyik belgrádi gyermekkórházban töltötte utolsó perceit. Budai Dánielnek szív- és tüdőátültetésre lett volna szüksége, amiről korábban a Pannon RTV is beszámolt.